Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Расписан конкурс за финансирање НВО: скоро 95 000 за пројекте који се баве талентима

Расписан конкурс за финансирање НВО: скоро 95 000 за пројекте који се баве талентима
Датум објаве: 05.03.2019 10:22 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Министарство просвјете расписало је конкурс за финансирање пројеката невладиних организација који се баве талентима односно даровитим ученицима. За те намјене опредијељено је око 94 000 еура. Најнижији износ средстава који ће се моћи додијелити поједином пројекту/програму је 5.000 еура, а највиши 15.000 еура.

Приоритетана питања која су у фокусу Конкурса јесу: развој мотивације ученика, ваннаставне активности, развој додатних знања и вјештина из појединих области, развој здравог такмичарског духа.

Весна Гајевић, предсједница Комисије за вфинансирање пројеката НВО истакла је: „Министарство просвјете је одлучило да се стратешки и системски посвети талентима. То смо урадили оснивањем Фонда за квалитет и таленте, из кога је прошле године додјељено око пола милиона еура талентованим ученицима и најбољим наставницима, а Конкурс за средства из тог фонда ће бити отворен и ове године. Управо стварајући услове за транспарентно и системско бављење младим, талентованим људима, одлучили смо да ове године финансирамо и пројекте НВО које се баве талентима.

Један од захтјева на Конкурсу је да се ти пројекти реализују у сарадњи са самим школама, као и да се конкурс расписује за оне невладине организације које дјелују као струковна удружења наставника или удружења ученика и студената. Наиме, цијенимо да младе и талентоване ученицике и њихов даљи развој у школовању може усмјерити најбоље неко ко је из наставничке струке или пак неко из удружења самих ученика, и то на начин што ће блиско сарађивати са школама.


Ми са дјецом морамо озбиљно радити на јачању мотивације и то не само када добијају, већ и кад губе. Њима мора бити јасно предочено да морају системски радити на својим талентима, као и да такав рад природно укључују и ситуације из којих каткад не излазе као побједници, те да то не значи да су неталентовани или да немају значајне способности. Другим ријечима, Конкурс ће бити фокусиран колико на само техничко развијање њихових талената, толико и на одржање њихове мотивације, које је кључ за потпуно развијање било ког талента.”

Расподјела средстава из овог конкурса вршиће се на основу сљедећих критеријума: допринос пријављеног пројекта реализацији стратешких циљева у наведеној области; квалитет пријављеног пројекта, односно програма; капацитет невладине организације да реализује пријављени пројекат; транспарентност рада невладине организације и др.

Сваки пројекат ће бодовати по два независна процјењивача, који морају образложити додијељене бодове по сваком мјерилу. Рок за подношење пријава на овај конкурс биће 30 дана од дана објављивања, односно закључно са 30. мартом 2019. године.