Manja slova Veća slova RSS

>

Raspisan konkurs za finansiranje NVO: skoro 95 000 za projekte koji se bave talentima

Raspisan konkurs za finansiranje NVO: skoro 95 000 za projekte koji se bave talentima
Datum objave: 05.03.2019 10:22 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo prosvjete raspisalo je konkurs za finansiranje projekata nevladinih organizacija koji se bave talentima odnosno darovitim učenicima. Za te namjene opredijeljeno je oko 94 000 eura. Najnižiji iznos sredstava koji će se moći dodijeliti pojedinom projektu/programu je 5.000 eura, a najviši 15.000 eura.

Prioritetana pitanja koja su u fokusu Konkursa jesu: razvoj motivacije učenika, vannastavne aktivnosti, razvoj dodatnih znanja i vještina iz pojedinih oblasti, razvoj zdravog takmičarskog duha.

Vesna Gajević, predsjednica Komisije za vfinansiranje projekata NVO istakla je: „Ministarstvo prosvjete je odlučilo da se strateški i sistemski posveti talentima. To smo uradili osnivanjem Fonda za kvalitet i talente, iz koga je prošle godine dodjeljeno oko pola miliona eura talentovanim učenicima i najboljim nastavnicima, a Konkurs za sredstva iz tog fonda će biti otvoren i ove godine. Upravo stvarajući uslove za transparentno i sistemsko bavljenje mladim, talentovanim ljudima, odlučili smo da ove godine finansiramo i projekte NVO koje se bave talentima.

Jedan od zahtjeva na Konkursu je da se ti projekti realizuju u saradnji sa samim školama, kao i da se konkurs raspisuje za one nevladine organizacije koje djeluju kao strukovna udruženja nastavnika ili udruženja učenika i studenata. Naime, cijenimo da mlade i talentovane učenicike i njihov dalji razvoj u školovanju može usmjeriti najbolje neko ko je iz nastavničke struke ili pak neko iz udruženja samih učenika, i to na način što će blisko sarađivati sa školama.


Mi sa djecom moramo ozbiljno raditi na jačanju motivacije i to ne samo kada dobijaju, već i kad gube. Njima mora biti jasno predočeno da moraju sistemski raditi na svojim talentima, kao i da takav rad prirodno uključuju i situacije iz kojih katkad ne izlaze kao pobjednici, te da to ne znači da su netalentovani ili da nemaju značajne sposobnosti. Drugim riječima, Konkurs će biti fokusiran koliko na samo tehničko razvijanje njihovih talenata, toliko i na održanje njihove motivacije, koje je ključ za potpuno razvijanje bilo kog talenta.”

Raspodjela sredstava iz ovog konkursa vršiće se na osnovu sljedećih kriterijuma: doprinos prijavljenog projekta realizaciji strateških ciljeva u navedenoj oblasti; kvalitet prijavljenog projekta, odnosno programa; kapacitet nevladine organizacije da realizuje prijavljeni projekat; transparentnost rada nevladine organizacije i dr.

Svaki projekat će bodovati po dva nezavisna procjenjivača, koji moraju obrazložiti dodijeljene bodove po svakom mjerilu. Rok za podnošenje prijava na ovaj konkurs biće 30 dana od dana objavljivanja, odnosno zaključno sa 30. martom 2019. godine.