Manja slova Veća slova RSS

>

Unapređivati saradnju na projektima u obrazovanju

Unapređivati saradnju na projektima u obrazovanju
Datum objave: 27.02.2017 16:22 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo prosvjete otvoreno je za sve konstruktivne sugestije nevladinog sektora u oblasti obrazovanja, te će ova instuitucija i Centar za građansko obrazovanje (CGO) dalje unapređivati saradnju kroz zajedničke aktivnosti, zaključeno je na današnjem sastanku ministra prosvjete dr Damira Šehovića sa izvršnom direktoricom Centra Daliborkom Uljarević i saradnicima. 

Na sastanku su otvorene teme koje se tiču visokog obrazovanja, sa naglaskom na izmjene Zakona o visokom obrazovanju koje su u toku. Ministar Šehović predstavio je planove u vezi sa izmjenom modela studija na 3+2+3, finansiranjem Univerziteta Crne Gore po tzv. ugovornom modelu, te stavljanjem akcenta na izučavanje stranih jezika i praktičnu nastavu. Bilo je riječi o načinu tretiranja plagijarizma, kada je saopšteno i da je u planu izrada posebnog zakona o plagijarizmu, kao i da je saradnja sa Centrom za građansko obrazovanje na ovu temu značajna. 

Gđa Uljarević je kao posebno važnu istakla transparentnost procedura u vezi sa akreditacijom fakulteta, kao i reviziju rada visokoškolskih ustanova, u cilju njihovog kvalitetnog poslovanja koje mora biti otvoreno za javnost. Ministar Šehović saglasio se da je princip transparentnosti apsolutni imperativ funkcionisanja u visokom obrazovanju i obrazovnom sistemu uopšte, te istakao da će se, u saradnji sa zainteresovanim stranama, raditi na rješenju koje će podržati puno sprovođenje ovog principa u praksi. 

Predložen je i niz zajedničkih aktivnosti na polju edukacije, koje bi za cilj imale kontinuirani napredak u obrazovanju, kreiran na osnovama zajedničkih napora svih društvenih činilaca, uključujući civilni sektor. Sastanak je zaključen izražavanjem uvjerenja u buduću plodonosnu i konstruktivnu saradnju.

PR služba Ministarstva prosvjete