Manja slova Veća slova RSS

>

STUDIJSKA POSJETA “OBRAZOVNE INSTITUCIJE IMPLEMENTIRAJU OBRAZOVANJE ZA MIR“

STUDIJSKA POSJETA “OBRAZOVNE INSTITUCIJE IMPLEMENTIRAJU OBRAZOVANJE ZA MIR“
Datum objave: 17.11.2014 16:11 | Autor: Ivona Međedović

Ispis Štampaj stranicu


U okviru regionalnog programa „Obrazovne institucije implementiraju obrazovanje za mir“, Nansen dijalog centar Crna Gora u saradnji sa Nansen dijalog centrom Srbija, uz podršku Zavoda za školstvo Crne Gore i mreže Globalnog partnerstva za prevenciju oružanih sukoba (GPPAC), od 13. do 15. novembra 2014. godine, realizovao je prvu studijsku posjetu JU OŠ “Milija Nikčević”, Nikšić.

Ciljevi studijske posjete odnosili su se na razmjenu iskustava o implemetaciji programa obrazovanja za mir i školske medijacije, podsticanje saradnje obrazovnih institucija, škola, Zavoda za školstvo, ministarstava prosvjete Crne Gore i Srbije, upotreba priručnika „Obrazovanje za mir – iskustva iz prakse“ i profesionalno usavršavanje nastavnika u oblasti obrazovanja za mir i školske medijacije.

U okviru studijske posjete organizovan je okrugli sto na temuObrazovanje za mir kao dio nastavnog procesa” na kojem su govorili: Sonja Nikčević, predsjednica Skupštine Opštine Nikšić, Branka Kankaraš, samostalna savjetnica za osnovno obrazovanje  Ministarstva prosvjete Crne Gore, Biljana Lajović, koordinator Jedinice za prevenciju nasilja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Dušanka Popović, načelnica Odsjeka za kontinuirani razvoj Zavoda za školstvo Crne Gore, Milan Korać, sekretar Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje Opštine Nikšić, Slavica Perošević, direktorica JU OŠ „Milija Nikčević“ iz Nikšića, Željko Ćorić, predsjednik Savjeta roditelja JU OŠ „Milija Nikčević“ i Dragana Šarengaća, Nansen dijalog centar Srbija.

U radu okruglog stola takođe su učestvovali nastavnici-medijatori i mirovni edukatori iz Crne Gore i Srbije i razmatrali mogućnosti primjene Obrazovanja za mir u nastavnom procesu. Studijska posjeta bila je i prilika za razmjenu iskustva nastavnika škola u kojima se implementira obrazovanje za mir iz Podgorice, Bara, Ulcinja, Novog Sada, Temerina, Bačkog Petrovca i Niša.

U JU OŠ „Milija Nikčević“ u Nikšiću se od 2010. godine sprovodi vršnjačka medijacija, koja je započeta projektom „Za dobro svih generacija - živjela medijacija“, podržanog od strane ACES-a. Tokom studijske posjete predstavljene su aktivnosti realizovane u okviru programa obrazovanja za mir, održani ogledni časovi sa elementima obrazovanja za mir, prezentovan snimljeni čas realizovan u JU OŠ „Milija Nikčević“ na osnovu scenarija iz zbirke iskustava iz prakse i održana radionica sa školskim medijatorima.