Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Завршена реализација пројекта „Хајде да разговарамо о Европској унији“

Завршена реализација пројекта „Хајде да разговарамо о Европској унији“
Датум објаве: 24.02.2014 11:15 | Аутор: Ивона Међедовић

Испис Штампај страницу


ФОРС Монтенегро – Фондација за развој сјевера Црне Горе је 1. фебруара 2014. године завршила реализацију пројекта „Хајде да разговарамо о Европској унији”, финансиран од стране Европске уније, који је имао за циљ подизање нивоа свијести становништва на сјеверу Црне Горе о Европској унији и процесу европских интеграција. Овај пројекат је финансиран из комуникационог буџета Делегације Европске уније у Црној Гори и представљао је дио свеобухватног комуникационог плана Делегације ЕУ за Црну Гору. Кроз посебно осмишљене активности пројекат је допринио упознавању становништва из сјеверног региона Црне Горе са вриједностима Европске уније и разумијевању њених политика, процеса европских интеграција, као и користи и изазова које сам процес поставља пред становнике земаља које су на путу да постану пуноправне чланице Европске уније. 

Пројекат се реализовао у општинама: Беране, Андријевица, Плав, Рожаје, Бијело Поље, Жабљак, Шавник, Плужине и Пљевља. Виједност пројекта је 62,454.79 еура, од чега је Европска унија финансирала 49,800 еура, а Комисија за расподјелу дијела прихода од игара на срећу износом 7,700 еура је подржала пројекат.

Како су млади примарна група чија је будућност повезана са процесом европских интеграција, велики дио пројекта „Хајде да разговарамо о ЕУ" је био посвећен њиховој едукацији о поменутој теми. Пројекат је реализован у 18 основних и средњих школа на сјеверу Црне Горе, пружајући прилику дјеци и младима да стекну знање о овој теми кроз посебно осмишљене активности као што су: радионице, предавања, ЕУ квиз, прослава Дана Европе која је укључивала подјелу разноврсног промотивног и едукативног материјала о Европској унији, спортска такмичења, маскенбал, креативне радионице, слагање велике ЕУ слагалице и остале активности, и којој је присуствовало преко 500 дјеце и младих. Једна од интересантних активности која је реализована у оквиру пројекта је и литерарно такмичење за ученике средњих школа на тему „Шта за мене значи Европска унија”. Ова активност је организована у сарадњи са управама школа из циљних општина и наставницима матерњег језика и књижевности. Комисију за избор најбољег рада су чинили представник Делегације Европске уније у Црној Гори, представник Министарства вањских послова и европских интеграција Црне Горе и професор црногорског језика. Такође, у свакој од основних школа укључених у пројекат организован је и квиз о Европској унији, током кога су ученици показали своје знање о темама у вези са ЕУ, процес европских интеграција Црне Горе, историју проширења, земље чланице, институције ЕУ итд. Пројектне активности су укључиле велики број дјеце и омладине, тако да су предавања у средњим школама слушала 304 ученика, а значајан број ученика је учествовао у литерарном такмичењу. Радионице у основним школама су похађала 643 ученика, а по 9 ученика из сваке циљне општине тј. 81 ученик се такмичио у квизу о ЕУ. Поред такмичара, велики број њихових школских другова је присуствовао квизу и имао прилику да учи о наведеној теми. У оквиру пројекта су организована и предавања за студенте којима је присуствовало 208 будућих академских грађана Црне Горе.

ФОРС Монтенегро наставља са едукацијом младих о овој за њих важној теми кроз нови пројекат „Хајде да разговарамо о Европској унији 2“ који ће бити реализован у наредних годину дана.