Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

ПРОМОЦИЈА ЗБИРКЕ ОБРАЗОВАЊЕ ЗА МИР – ИСКУСТВА ИЗ ПРАКСЕ

ПРОМОЦИЈА ЗБИРКЕ ОБРАЗОВАЊЕ ЗА МИР – ИСКУСТВА ИЗ ПРАКСЕ
Датум објаве: 03.10.2013 16:24 | Аутор: Ивона Међедовић

Испис Штампај страницу


У сарадњи са Министарством просвјете, НВО Нансен дијалог центар Црна Гора је у петак 20. септембра 2013. године у сали Завода за школство, одржао промоцију збирке искустава о имплементацији програма Образовање за мир под називом Образовање за мир – искуства из праксе, која садржи текстове наставника, мировних едукатора, представника министарстава просвјете, завода за школство и невладиног сектора из Црне Горе и Србије. Збирку су објавили Нансен дијалог центар Црна Гора и Нансен дијалог центар Србија уз подршку Глобалног партнерства за превенцију оружаних сукоба - ГППАЦ.  

         Промоцији су присуствовали представници Министарства просвјете Црне Горе, Завода за школство, директори и наставници школа, као и представници невладиних организација.

         Помоћница министра просвјете госпођа Весна Вучуровић поздравила је присутне и нагласивши важност петогодишње сарадње са Нансен дијалог центром Црна Гора препоручила збирку Образовање за мир искуства из праксе наставницима као релевантан материјал за рад у школи. Наглашена је практична примјенљивост материјала у Збирци, посебно за учење и провјеру у пракси.

Ивана Гајовић, директорица Нансен дијалог центра Црна Гора, као актуелне форме у 21. вијеку, истакла је интеркурикуларно и интерактивно учење и говорила о Збирци и њеном садржају, као и о доприносу Глобалног партнерства за превенцију оружаних сукоба образовању за мир на Западном Балкану. Она је цитирала Бан Ки Мун-а, Генералног секретара УН поводом Међународног дана мира: Обавежимо се да нашу дјецу научимо вриједностима толеранције и узајамног поштовања. Када образовање ставимо на прво мјесто, можемо смањити сиромаштво и глад, умањити изгубљене потенцијале и изградити снажнија и боља друштва за све“.

Међународни дан мира - 21. септембар глобално се обиљежава. Министарство просвјете и Нансен дијалог центар Црна Гора традиционално поводом Међународног дана мира реализују ликовни конкурс на тему: „Навијам за мир“, који је по четврти пут у региону Западног Балкана расписан за ученике основних и средњих школа.