Manja slova Veća slova RSS

>

Projekat „Demokratske radionice“

Projekat „Demokratske radionice“
Datum objave: 10.12.2012 13:22 | Autor: vesna gajevic

Ispis Štampaj stranicu


branka kankaras

 Skupština Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i sporta organizuje projekat „Demokratske radionice, sa ciljem da podstakne interesovanje kod mladih za politiku i demokratske procese. Projekat je zamišljen kao podrška građanskom vaspitanju za učenike osnovnih škola, kojim se stiču znanja o parlamentarnoj demokratiji, funkcionisanju parlamenta, donošenju i primjeni zakona, kao i ulozi medija u pluralističkom društvu.

Projekat je finansijski podržan od ERSTE fondacije, uz tehničku i stručnu realizaciju NVO Forum MNE (Forum mladi i neformalna edukacija).

Kroz različite interaktivne radionice i na način prilagođen uzrastu učenika, a uz pomoć izabranih i obučenih predavača/trenera, đeca i mladi, uzrasta od osam do petnaest godina, uče kroz igru kako funkcioniše demokratija. Stečena saznanja i iskustvo ugrađuju u novinski, radio ili filmski prilog, koji se kasnije objavljuje na dječijem parlamentarnom sajtu. Pored učenja osnovnih principa demokratije i usvajanja znanja o parlamentarnim procesima, cilj programa je da objasni i druge preduslove za političko učešće, medijski djelokrug i volju da se izrazi mišljenje.

branka kankaras

Realizacija pilot projekta Demokratske radionice je počela 8. oktobra 2012. godine, uz puno učešće svih partnera u projektu. Atmosfera na radionicama, angažovanost i zainteresovanost đece, kao i utisci nastavnika nakon već održanih radionica daju značajan doprinost podizanju nivoa znanja učenika iz oblasti građanskog obrazovanja u Crnoj Gori, i dobra su preporuka za učenike, odnosno odjeljenja koji će tek učestvovati u demokratskim radionicama.

Do sada je u radionicama učestvovalo preko 900 učenika iz 16 osnovnih škola iz centralne regije. Učešće đece osnovnih  škola iz śeverne i južne regije Crne Gore očekuje se od početka 2013. godine.