Manja slova Veća slova RSS

>

SASTANAK REGIONALNE SAVJETODAVNE GRUPE GLOBALNOG PARTNERSTVA ZA PREVENCIJU ORUŽANIH SUKOBA NA ZAPADNOM BALKANU

SASTANAK REGIONALNE SAVJETODAVNE GRUPE GLOBALNOG PARTNERSTVA ZA PREVENCIJU ORUŽANIH SUKOBA NA ZAPADNOM BALKANU
Datum objave: 30.05.2012 14:12 | Autor: Ivona Međedović

Ispis Štampaj stranicu


U Podgorici je u petak, 27. aprila 2012. godine održan sastanak Regionalne savjetodavne grupe Globalnog partnerstva za prevenciju oružanih sukoba (GPPAC) za Zapadni Balkan. Na sastanku, koji  je organizovao NDC Crna Gora u saradnji sa NDC Srbija, učestvovali su predstavnici državnih institucija i civilnog sektora iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, okupljeni oko ideje održivog mira.

Učesnike sastanka pozdravila je pomoćnica ministra prosvjete i sporta, gospođa Vesna Vučurović izrazivši podršku aktivnostima GPPAC-a na Zapadnom Balkanu i programu obrazovanja za mir.  

Ivona Međedović

Nansen dijalog centar Crna Gora je sekretarijat za GPPAC na Zapadnom Balkanu, kao mrežu organizacija, institucija i pojedinaca aktivnih u izgradnji mira i prevenciji sukoba. GPPAC na Zapadnom Balkanu realizuje aktivnosti u okviru dva tematska prioriteta: Obrazovanje za mir  i Dijalog i medijacija.

Učesnici sastanka iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine govorili su o postignućima u oblasti obrazovanja za mir iz persepektive institucija i organizacija u kojima rade, kao i iz perspektive Globalnog partnerstva za prevenciju oružanih sukoba (GPPAC).

Regionalna predstavnica GPPAC za region Zapadnog Balkana, gospođa Ivana Gajović najavila je nove aktivnosti u okviru novog regionalnog programa Dijaloga i medijacije. Nakon najave, gospodin  Rajko Golubović, generalni sekretar Zajednice opština Crne Gore predstavio je Zakonodavni okvir za dijalog i medijaciju u Zakonu o lokalnoj upravi Crne Gore.

Rodna ravnopravnost integrisana je u sve aktivnosti GPPAC-a kao globalne mreže u kojoj žene i muškarci zajedno grade mir. Razgovor o postignućima u oblasti izgradnje mira i rodne ravnopravnosti u protekloj godini bio je jedna od tema sastanka Regionalne savjetodavne grupe. Gospođa Nada Drobnjak, predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost u Parlamentu Crne Gore prezentovala je postignuća u sferi rodne ravnopravnosti i Ženskog parlamenta.