Manja slova Veća slova RSS

>

REGIONALNA KONFERENCIJA “OBRAZOVANJE I LOKALNA SAMOUPRAVA ZA ODRŽIVI RAZVOJ”

REGIONALNA KONFERENCIJA “OBRAZOVANJE I LOKALNA SAMOUPRAVA ZA ODRŽIVI RAZVOJ”
Datum objave: 16.05.2012 13:02 | Autor: Ivona Međedović

Ispis Štampaj stranicu


 

U okviru projekta “Obrazovanje za održivi razvoj na Zapadnom Balkanu”, koje finansira Ministarstvo za spoljne poslove Finske, Regionalni centar za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu (REC) organizovao je drugu Regionalnu konferenciju pod nazivom „Obrazovanje i lokalna samouprava za održivi razvoj” u Bečićima od 10. do 12. maja, 2012. godine. Konferenciji su prisustvovali predstavnici obrazovnih institucija i lokalnih zajednica iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Mađarske i Finske.

Program Konferencije objedinjuje ekspertizu nekoliko mreža lokalnih uprava i brojnih partnerskih organizacija REC-a u zajedničkom nastojanju da zajednicama Jugoistočne Evrope približe ciljeve održivog razvoja. Tokom dvodnevnog rada  učesnici Konferencije su imali priliku da predstave inovativne ideje za prevladavanje lokalnih i globalnih pretnji održivom razvoju individualnim ili zajedničkim djelovanjem, te da prošire mogućnosti za buduću saradnju  između škola i lokalnih zajednica i ulogu obrazovanja u tom procesu.

Ivona Međedović

Značajan broj pitanja i diskusija odnosio se na implementaciju sadržaja održivog razvoja u zemljama Jugoistočne Evrope. Posebna pažnja posvećena je međunarodnoj mreži eko-škola.

U realizaciju projekta uključeno je ukupno 25 osnovnih škola iz regiona, od čega su pet iz Crne Gore:

 

JU Osnovna škola “Dušan Obradović” -  Žabljak,

JU Osnovna škola “Bajo Jojić” - Andrijevica,

JU Osnovna škola “Risto Manojlović” – Kolašin,

JU OŠ “Aleksa Đilas - Bećo” – Mojkovac

JU OŠ “Radomir Mitrović” - Berane

 

Mogućnosti, ulogu i značaj obrazovanja za održivi razvoj u crnogorskom obrazovnom sistemu prezentovala je pomoćnica ministra Vesna Vučurović.