Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Почели припремни радови за вртић у Херцег Новом

Почели припремни радови за вртић у Херцег Новом
Датум објаве: 05.05.2020 14:39 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


„Почело је рушење објекта старог херцегновског вртића на Савини и припремни радови за нови објекат Вртића. Градња ће почети у наредних мјесец дана. Рок завршетка је годину дана, те очекујемо долазак дјеце у просторије током наредне школске године. Вртић ће бити капацитета за око 150 дјеце.“ То су саопштили министар просвјете др Дамир Шеховић и директор директората у Министарству економије Марко Радуловић.

Како је саопштено, процијењена вриједност је око 2,4 милиона еура, од чега ће радови коштати око 2,2 милиона, док је за опремање објекта предвиђено око 200 000 еура. Претходно рјешавање проблема клизишта значило је инвестицију од око 620 000 еура. Што значи је ријеч о укупној инвестицији од око 3 милиона еура.

„У новом вртићу, предвиђено је девет просторија са тоалетима за боравак дјеце, три канцеларије за управу вртића, кухињски блок, техничке и помоћне просторије, мултифункционални хол, односно сала за физичке активности, тоалет за дјецу са посебним потребама, двориште и паркинг простор за запослене.

Оно по чему је овај пројекат тако карактеристичан, јесте чињеница да је рађен у фазама, кроз неколико пројеката. Наиме, градња вртића захтијевала је прво рјешавање проблема клизишта на Савини, које је у сарадњи са Управом јавних радова санирано у претходном периоду. Додатна обавеза била су испитивања у процесу санације клизишта. Потпуно одвојено од тога чекала нас је процедура пројектовања и изградње фактички новог објекта.

Дамир Шеховић

Но, оно што је важно да смо све те процедуре спровели на законом прописан начин и да ће Херцег Нови добити један од најљепших и најмодернијих вртића у Црној Гори, а ово је уједно и најзначајнији пројекат у области образовања у овој општини”, рекао је Шеховић.

“Ова тотална реконструкција изводи се кроз Програм енергетске ефикасности у јавним зградама са Њемачком развојном банком, којим координира Министарство економије, а највећи корисник је Министарство просвјете и објекти образовања. Пројекат је подијељен у двије фазе, а укупна вриједност је око 35 милиона. Прва фаза је почела са реализацијом 2012. године и трајала је до краја 2015. године и она је укључивала 20 основних и средњих школа и једном студентском центур и била је вриједна око 15 милиона еура. Друга фаза почела је са имплементацијом 2016. године и планирана је до краја 2020, а укључује 13 образовних објеката“, нагласио је Радуловић. Дакле, у оквиру овог пројекта врши се примјена мјера енергетске ефикасности у 33 образовне установе.

Марко Радуловић

Министар Шеховић закључио је констатацијом да: „Уз актуелну градњу вртића у Рожајама, те градњу вртића у Пљевљима и Блоку 6 која почиње у наредних мјесец дана, сигуран сам да ћемо једнаким темпом наставити са значајним пројектима у предшколском образовању и образовању уопште. Зато цијеним да ће просвјета бити, како мјесто нових пројеката, тако и мјесто које ће чинити све да, кроз те пројекте, буде важан елемент оживљавања привредних активности“.

ПР СЛУЖБА МИНИСТАРСТВА ПРОСВЈЕТЕ