Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

У Колашину одржан Сајам иновативних пракси

У Колашину одржан Сајам иновативних пракси
Датум објаве: 23.09.2019 10:59 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


У Колашину, чија ЈПУ “Сестре Радовић” има изузетне успјехе у раду интерактивних служби, одржан је Сајам иновативних пракси који је био посвећен управо раду оваквих служби, које су до сада отворене у 16 општина широм Црне Горе. Сајам је одржан у сарадњи са канцеларијом УНИЦЕФ-а у Црној Гори.

Интерактивне службе имају за циљ пружање предшколског васпитања и образовања дјеци у удаљеним и сеоским подручјима, а напори запослених у интерактивним службама, њихова несебичност, посвећеност и ентузијазам учинили су евидентним и видљивим развојне резултате дјеце која су била обухваћена овом формом предшколског васпитања и образовања. На Сајму су се представили управо вртићи у склопу којих раде интерактивне службе како би показали искуства и неке од производа заједничког труда запослених, дјеце и родитеља.

Као један од модела повећања обухвата, али и пружања шанси за рано учење сваком дјетету, интерактивне службе препознате су и ван граница Црне Горе.

Сајам је само једна у низу активности која се реализује у складу са Стратегијом раног и предшколског васпитања и образовања у Црној Гори 2016-2020 која одређује циљеве и правце развоја предшколског васпитања и образовања. Циљеви Стратегије су: 1) Повећати обухват предшколским васпитањем и образовањем све ђеце, посебно узраста 3 године до поласка у школу у складу са међународним стандардима; 2) Унаприједити квалитет услуга предшколског васпитања и образовања; 3) Увести иновативне, оптималне и одрживе моделе финансирања.