Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Завршена кампања “Заблистаћу у вртићу”: Слиједи 17 пројеката изградње и реконструкције вртића

Завршена кампања “Заблистаћу у вртићу”: Слиједи 17 пројеката изградње и реконструкције вртића
Датум објаве: 28.06.2019 14:40 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


У наредном средњорочном периоду слиједи 17 пројеката изградње или тоталне реконструкције вртића, а ове године почињу да се граде 4, поручио је министар просвјете др Дамир Шеховић на данашњем затварању кампање “Заблистаћу у вртићу”. Министар је, говорећи о важности предшколског васпитања, нагласио и да: “Ако водимо рачуна о томе да су основне физичке потребе дјетета подмирене, не постоји нити један разлог да исту толику пажњу не посветимо његовим осјећањима, начину на који се прилагођава другој дјеци и социјализује, те начинима на које се суочава са проблемима и фрустрацијом, а у свему томе вртић је важна карика. Вртић дјецу учи да да чекају свој ред, да саслушају дугог, да су важни, али да је важан и онај други, те да их то не чини мање вољенима”.

ПР служба Министарства просвјетеПР служба Министарства просвјете

Шеховић је говорио о важности предшколског образовања кроз податке да су петнаестогодишњаци који су дуже похађали предшколско образовање били бољи на ПИСА тестирањима, као и да когнитивни развој достиже врхунац управо у предшколском узрасту. “Зато смо само у посљедње двије ипо године отворили 1500 мјеста за дјецу у вртићима широм Црне Горе. И зато нас чека 17 нових пројеката изградње или тоталне реконструкције вртића, а ове године очекује нас почетак градње 4 вртића – Рожаје, Пљевља, Херцег Нови и Подгорица (Блок 6)”.

ПР служба Министарства просвјетеПР служба Министарства просвјете

“И као министар и као отац вјерујем у ово што говорим, јер сваког дана сам у прилици да своју дјецу гледам како уче нове лекције, и обичне и оне животне, да превазилазе разне ситуације и уче се многим другим стварима са којима се не би могли упознати да бораве само у кућном окружењу”, закључио је Шеховић. 

Пристутнима се обратила и директорица подгоричке предшколске установе “Љубица Поповић” Славица Лубурић, која је рекла: “У теорији и пракси доминирају мишљења да је много више разлога за упис дјетета у вртић него супротно. Ту је социјализација као један од најважнијих разлога. Веома је важно и развијање самосталности. Ствара се осјећај припадности групи. А важно је напоменути и да су наши вртићи опремљени савременим едукативним материјалима. Наравно, то су само неки од разлога због којих дијете треба уписати. Јер, када прође период адаптације, можете бити сигурни да сте своје благо оставили на лијепо мјесто, на коме се машта, игра, воли и учи”.

Директор предшколске установе “Ђина Врбица” Вук Станишић, такође је имао поруку за родитеље: “Уложили смо значајне напоре да предшколско васпитање учинимо доступним свој дјеци и даље унаприједимо услове за боравак, те проширимо капацитете. Увели смо и додатне сервисе као што је “Школа родитељства”. У посљедње вријеме Министарство просвјете улаже у предшколско образовање више него икад и сада оно добија мјесто које заслужује. На родитељима је пак додатна одговорност да дијете не плаше вртићем, већ учине заједно све да боравак дјетета у предшколској установи буде онакав какав би требало: забаван и едукативан”.

На догађају је учествовао велики број предшколаца са плесним тачкама и рециталима, а одиграна је и представа “Луцкасти кловнови”- Корифеј театар: Анђелија Рондовић и Сања Вујисић.

ВИДЕО:

Заблистаћу у вртићу, Подгорица - министар Дамир Шеховић – ОБРАЋАЊЕ

Заблистаћу у вртићу, Подгорица - Славица Лубурић, директорица вртића "Љубица Поповић"

Заблистаћу у вртићу, Подгорица - Вук Станисић, директор вртића "Ђина Врбица"