Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Отворено 1500 мјеста у вртићима, ове године почиње изградња још неколико

Отворено 1500 мјеста у вртићима, ове године почиње изградња још неколико
Датум објаве: 27.03.2019 15:59 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


“У претходне двије ипо године отворено је око 1 500 мјеста у вртићима широм Црне Горе, вртић у Тузима се гради, а ове године очекује се почетак градње вртића у Блоку 6 и у Пљевљима”, рекла је портпаролка Министарства просвјете Милица Лекић. Како је навела, у току је и избор извођача радова и на вртићима у Рожајама и Херцег Новом. За наредни период планирана је и градња вртића других у Подгорици и то у Цитy кварту, Тушком путу, Златици и Старом аеродрому, али и у Беранама, Бијелом Пољу, Бару, Улцињу и Плаву, и сви су у различитим фазама. Осим тога, планиране су обимне реконструкције вртића у Котору и два у Подгорици.

Лекић је, говорећи о проширењу предшколских капацитета, рекла да се граде нови вртићи, али и траже већ постојећи који су у власништву других субјеката, а који би могли бити адаптирани и претворени у вртиће. “Тако постоји могућност да предшколска установа “Ђина Врбица” добије још један простор на адаптацију, док је предшколска установа “Љубица Поповић” већ добила простор на адаптацију од Министарства одбране”.

ПР служба Министарства просвјете

Како је истакла, направљен је искорак и тиме што је обухват дјеце предшколским васпитањем и образовањем повећан у претходних пар година са 50 на око 70 процената. Прецизније, обухват по годинама је био како слиједи: 2016/17= преко 18 000 дјеце, 2017/18= преко 20 000 дјеце, 2018/19 = преко 12 000 дјеце. Додатно, уведено је учење енглеског језика у све вртиће од 3. године.

Вук Станишић, директор Јавне предшколске установе “Ђина Врбица” рекао је: “Ми као Управа прије свега чинимо постојеће вртиће безбједним и удобним. Улагали смо у претходном периоду у вртиће код Гинташа, Маслинама, Зети, Конику, а приоритети су нам вртићи на Забјелу “Лептирић” и “Полетарац”. И даље трагамо за новим постојећим просторима у јавном власништву, које бисмо адаптирали и претворили вртиће, а на трагу смо и још једног новог рјешења на Забјелу”.

ПР служба Министарства просвјете

Славица Лубурић, директорица Јавне предшколске установе “Љубица Поповић”, рекла је: “Адаптирали смо све своје већ постојеће капацитете и у оквиру њих отворили 12 нових васпитних група. У претходном периоду смо значајно повећали капацитете установе. Добили смо и простор у Блоку В од стране Министарства одбране, који ће бити претворен у васпитну јединицу”.

ПР служба Министарства просвјете

На територији читаве Црне Горе има 136 јавних васпитних јединица односно јавних вртића, у оквиру којих је организована 681 васпитна група.