Manja slova Veća slova RSS

Zakon o slobodi vjeroispovijesti

>

Saopštenje: Otvoren novi vrtić u Nikšiću

Saopštenje: Otvoren novi vrtić u Nikšiću
Datum objave: 08.02.2019 14:24 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Predškolska ustanova "Dragan Kovačević" iz Nikšića otvorila je u Mjesnoj zajednici „Vir“ vaspitnu jedinicu “Izvor“, sa ciljem stvaranja optimalnih uslova za boravak najmlađih na ovom području. U adaptaciju objekta uloženo je 30 000 eura, a njegova površina je 170 m², i opremljen je po svim standardima i normativima. U ovoj školskoj godini ovu vaspitnu jedinicu pohađa 90 djece od dvije do šest godina.

Jedinica raspolaže sa tri radne sobe, kuhinjom, odgovarajućim brojem sanitarnih čvorova i centralnim hodnikom. Posjeduje lijepo uređen i bezbjedan dvorišni prostor opremljen po svim standardima za djecu. Objekat je pokriven video nadzorom.

„U periodu od 2009. godine do danas u našoj opštini obuhvaćenost djece predškolskim obrazovanjem je porasla sa 33% na 56%“, saopštila je direktorica Ustanove Radmila Backović. „Prostor konkretno ovog objekta urađen je po standardima i normativima. Takođe, kuhinja je opremljena po standardima za bezbjednost hrane ISO 22000 i HACCP sistem“, zaključila je Backović.

„Ministarstvo prosvjete je, uz podršku predškolskih ustanova i UNICEFa, u prethodnim godinama uspjelo da poveća obuhvat djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem. Danas je stopa obuhvata iznad 70%, što je značajan napredak u odnosu na prethodni period. Samo tri godine ranije stopa obuhvata je bila oko 55%. Paralelno sa time, aktivno se radi se na povećanju kapaciteta predškolskih ustanova. Samo u prethodne dvije godine otvoreno je 1 500 mjesta u vrtićima širom Crne Gore, a tim tempom ćemo nastaviti i ubuduće“, rekla je Arijana Nikolić – Vučinić, direktorica direktorata nadležnog za predškolsko vaspitanje.