Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Вртић у Бару је државни пројекат иза кога стоје године припрема и најбоље намјере

Вртић у Бару је државни пројекат иза кога стоје године припрема и најбоље намјере
Датум објаве: 28.01.2019 12:28 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Вртић у Бару ће се градити зато што је то државни пројекат, иза кога стоје године припрема и најбоље намјере, произашле управо из петиције грађана. Наиме, ријеч је о капиталном пројекту за који је издвојено 2,5 милиона еура, не због тога што држава новца има на претек, него да би се на тај начин коначно ријешио деценијски проблем пребукираности предшколских установа, који је након Главног града, управо у Бару најизраженији. Да не говоримо о бројним ранијим критикама због кашњења изградње усљед сложених тендерских процедура.

Вртић ће се градити и због тога што је недавним одбијањем иницијативе за прекид градње, Скупштина Општине Бар јасно исказала свој став на ту тему и тиме разријешила последњу дилему те врсте. Такође, сваки државни и општински орган који је био укључен у спровођење овог пројекта, стоје иза сопственог учешћа у истом: Општина Бар која је планским документима одредила, а затим и потврдила локацију предвиђену за градњу вртића. Министарство одрживог развоја и туризма које је у два наврата издало грађевинску дозволу. Дирекција јавних радова која је одговорна за реализацију пројекта, у смислу расписивања тендера, избора извођача радова и праћење квалитета градње и поштовања стандарда. Министарство просвјете и Влада Црне Горе као инвеститори који су планирали средства за ову намјену, како би се ријешио проблем пребукираности са којим се сријећу наши најмлађи и њихови родитељи у Бару.

Овдје посебно истичемо да је апсолутно нетачна информација да се вртић у Бару гради како би се наводно за потребе тржишта ослободила друга парцела поред ЦБ Бар, на којој се тренутно налази управа вртића. Јасно желимо да саопштимо да Министарство просвјете неће дозволити било какве “трампе” те врсте, те се градњом овог вртића неће затварати било која друга предшколска јединица, иако вјерујемо да то ником и није била намјера.

Зато ни Министарство просвјете нити било ко други нема право да дискреционом одлуком поништи све вишегодишње, претходно донијете одлуке, већ ће непопулистички, као и сви други који су дали допринос поменутом пројекту, учествовати у спровођењу тих заједничких, законитих одлука.

План попут овог о изградњи вртића треба да уједињује и спроводи се са ентузијазмом, а не да дијели и изазива политичке дебате.