Manja slova Veća slova RSS

>

Otvoren vrtić „Stara Varoš“: Obezbijedićemo vam pažnju i srećno djetinjstvo

Otvoren vrtić „Stara Varoš“: Obezbijedićemo vam pažnju i srećno djetinjstvo
Datum objave: 25.09.2018 14:48 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


“U godinama pred nama, djeca vjerovatno neće znati ko je bio ministar prosvjete, ali će znati kako su se osjećali u ovom prostoru, i koliko im je pažnje i ljubavi u njemu pruženo. Svjesni toga, činimo iskrene napore da im obezbijedimo upravo to: adekvatnu pažnju i srećno djetinjstvo”, rekao je ministar prosvjete dr Damir Šehović na današnjem otvaranju vrtića “Stara varoš”, na kome se prisutnima obratio zajedno sa gradonačelnikom Glavnog grada dr Ivanom Vukovićem i ambasadorom Republike turske u Crnoj Gori NJ.E. Serhatom Galipom. Prisutne je pozdravio i Vuk Stanišić, direktor ustanove “Đina Vrbica” u čijem je sastavu danas otvoreni vrtić.

Vrtić je otvoren u rekonstruisanom objektu koji je Glavni grad ustupio na korišćenje, u čiju je rekonstrukciju uloženo oko 70 000 eura kako bi objekat bio po zadovoljavajućim standardima, i za čije opremanje je TIKA (Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju) obezbijedila oko 20 000 eura. Vrtić je kapaciteta za oko 100 djece.

PR služba Ministarstva prosvjete

Ministar je istakao da je upisna politika takva da omogućava svoj djeci da budu dio predškolskog vaspitanja, te da je nivo obuhvata nivo obuhvata djece predškolskim vaspitanjem, u svega nekoliko godina podignut sa preko 50, na čak 70 procenata. “Stoga radimo i na izgradnji novih vrtića, od kojih je prvi naredni onaj u Baru, ali i kroz ovakve adaptacije već postojećih objekata uz podršku Glavnog grada i drugih subjekata”, zaključio je ministar.

PR služba Ministarstva prosvjete

Gradonačelnik Vuković najavio je nastavak dobre politike Glavnog grada, koja je otvorena za potrebe obrazovnog sistema: “Jedan od osnovnih preduslova za podizanje kvaliteta života u Glavnom gradu je da svako dijete nađe mjesto u vrtiću. U tom smislu, očekujem da ćemo već naredne godine krenuti sa realizacijom vrtića u Bloku VI, ukoliko se steknu uslovi za to i u City kvartu, a moja bi želja bila da do kraja mandata aktuelne gradske uprave dobijemo i jedan takav objekat na Zlatici”.

PR služba Ministarstva prosvjete

On je naglasio da će Glavni grad nastaviti da pomaže realizaciju ovakvih projekata kroz besplatno ustupanje zemljišta i oslobađanje obaveze naknade za komunalno opremanje. On je podsjetio da je nedavno otvoren vrtić na Starom aerodromu, te da je današnje okupljanje bilo već drugo ovog tipa iako mandat nove gradske uprave traje tek nešto preko mjesec dana, što takođe pokazuje odnos gradske uprave prema obrazovanju.
“Čast mi je i veliko zadovoljstvo da vas pozdravim i zajedno sa vama još jednom pobrojim donacije TIKA-e. TIKA je od 2007. godine pa do danas relizovala preko 320 projekta u Crnoj Gori. Drago mi je da će djeca iz Stare varoši od sada zahvaljujući i Vladi Turske boraviti u mogo boljim uslovima. Zahvaljujem se Vladi Crne Gore i Glavnom gradu za podršku koju daju realizaciji naših projekata. Turska će nastaviti da daje podršku Crnoj Gori” naglasio je ambasador Galip.

Danas otvoreni vrtić je jedan u nizu projekata na kome rade Ministarstvo prosvjete, Glavni grad, ali i drugi partneri.

VIDEO: