Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Шеховић и Краповић отворили нови вртић у ТQ Плаза у Будви, уписано 200 дјеце

Шеховић и Краповић отворили нови вртић у ТQ Плаза у Будви, уписано 200 дјеце
Датум објаве: 19.09.2018 15:53 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Министар просвјете др Дамир Шеховић и предсједник Општине Будва Драган Краповић, свечано су отворили данас нову васпиту јединицу ЈПУ “Љубица В. Јовановић - Маше” која се простире на 700 м² у ТQ Плаза, а у који је већ уписано око 200 малишана.

Овом приликом министар је поручио да су предшколске установе кључ социјализације дјеце и њиховог укључивања у окружење које није породично, те да боравећи у вртићу они од најранијег узраста уче да комуницирају са другма, да се заједно суочавају са препрекама и да их превазилазе. Зато је значај предшколског образовања немјерљив, а уписна политика коју води Министарство таква да се води рачуна о ономе што је најбоље за дјецу, закључио је Шеховић и додао да у тој намјери Министарство настоји да, у сарадњи са управама вртића и општинама, обезбиједи најбоље услове за боравак дјеце у вртићу.

Он је изразио задовољство због чињенице да је у посљедње двије године обухват дјеце предшколским образовањем повећан са 59% на 70%. Истичући да је Будва општина која расте, он је закључио да је ширење капацитета вртића нарочито важно, те да ће нови вртић у ТQ Плаза значајно растеретити капацитете ЈПУ “Љубица В. Јовановић – Маше”. Такође, он је похвалио сарадњу са Општином Будва и захвалио на разумијевању за питања образовног система.

ПР служба Министарства просвјете

Министар је подсјетио да је овог мјесеца отворен нови вртић на Старом аеродрому, те да се пројектују још два нова вртића у Главном граду. Рекао је да су радови на изградњи вртића у Тузима у току, а да се у првој недељи октобра очекује почетак радова на изградњи вртића у Бару.

Предсједник Општине Будва Драган Краповић нагласио је да је локална управа истрајна у намјери да најмлађим суграђанима пружи што боље услове за раст и развој и обезбиједи срећно дјетињство. Према његовим ријечима, Општина је одлучила да сва своја расположива средства усмјери ка рјешавању проблема пребукираности капацитета постојећа два објекта вртића у ужем градском језгру Будве, те да ће учинити све да неке од постојећих простора, који су у власништву Општине, пренамјени и учини адекватним за боравак малишана.

Краповић је истакао да је одлуку локалне управе да у што краћем року одговори потребама малишана подржала друштвена заједница Будве и кроз управу вртића, Министарство просвјете.

“Задовољни овим пилот пројектом, надамо се да ћемо покренути све на максимално ангажовање и да се убрзо видимо у новом вртићу у Дубовици или реконструисаном и дограђеном старом вртићу у Будви. Пројекат ТQ Плаза је, као што знате, по много чему контроверзан. Сада ће, међутим, бити оплемењен дјечијим осмјесима и радошћу, а мени је велико задовољство што сам био на челу тима који је водио овај пројекат. Сматрам да је сада овај простор добио најбољу могућу намјену и са неизмјерним задовољством га предајем на употребу онима који ће на стручан и одговоран начин бринути о нашим најмлађим суграђанима”, истакао је Краповић.

Директорица ЈПУ "Љубица В. Јовановић - Маше", Вера Шарановић изразила је задовољство због отварања пете васпитне јединице овог вртића. Она је рекла да су уписом 193 дјеце у нову васпитну јединицу значајно растерећени капацитети будванског вртића који укупно броји 1200 дјеце.

ПР Служба министарства просвјете