Manja slova Veća slova RSS

>

Šehović i Krapović otvorili novi vrtić u TQ Plaza u Budvi, upisano 200 djece

Šehović i Krapović otvorili novi vrtić u TQ Plaza u Budvi, upisano 200 djece
Datum objave: 19.09.2018 15:53 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Ministar prosvjete dr Damir Šehović i predsjednik Opštine Budva Dragan Krapović, svečano su otvorili danas novu vaspitu jedinicu JPU “Ljubica V. Jovanović - Maše” koja se prostire na 700 m² u TQ Plaza, a u koji je već upisano oko 200 mališana.

Ovom prilikom ministar je poručio da su predškolske ustanove ključ socijalizacije djece i njihovog uključivanja u okruženje koje nije porodično, te da boraveći u vrtiću oni od najranijeg uzrasta uče da komuniciraju sa drugma, da se zajedno suočavaju sa preprekama i da ih prevazilaze. Zato je značaj predškolskog obrazovanja nemjerljiv, a upisna politika koju vodi Ministarstvo takva da se vodi računa o onome što je najbolje za djecu, zaključio je Šehović i dodao da u toj namjeri Ministarstvo nastoji da, u saradnji sa upravama vrtića i opštinama, obezbijedi najbolje uslove za boravak djece u vrtiću.

On je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je u posljednje dvije godine obuhvat djece predškolskim obrazovanjem povećan sa 59% na 70%. Ističući da je Budva opština koja raste, on je zaključio da je širenje kapaciteta vrtića naročito važno, te da će novi vrtić u TQ Plaza značajno rasteretiti kapacitete JPU “Ljubica V. Jovanović – Maše”. Takođe, on je pohvalio saradnju sa Opštinom Budva i zahvalio na razumijevanju za pitanja obrazovnog sistema.

PR služba Ministarstva prosvjete

Ministar je podsjetio da je ovog mjeseca otvoren novi vrtić na Starom aerodromu, te da se projektuju još dva nova vrtića u Glavnom gradu. Rekao je da su radovi na izgradnji vrtića u Tuzima u toku, a da se u prvoj nedelji oktobra očekuje početak radova na izgradnji vrtića u Baru.

Predsjednik Opštine Budva Dragan Krapović naglasio je da je lokalna uprava istrajna u namjeri da najmlađim sugrađanima pruži što bolje uslove za rast i razvoj i obezbijedi srećno djetinjstvo. Prema njegovim riječima, Opština je odlučila da sva svoja raspoloživa sredstva usmjeri ka rješavanju problema prebukiranosti kapaciteta postojeća dva objekta vrtića u užem gradskom jezgru Budve, te da će učiniti sve da neke od postojećih prostora, koji su u vlasništvu Opštine, prenamjeni i učini adekvatnim za boravak mališana.

Krapović je istakao da je odluku lokalne uprave da u što kraćem roku odgovori potrebama mališana podržala društvena zajednica Budve i kroz upravu vrtića, Ministarstvo prosvjete.

“Zadovoljni ovim pilot projektom, nadamo se da ćemo pokrenuti sve na maksimalno angažovanje i da se ubrzo vidimo u novom vrtiću u Dubovici ili rekonstruisanom i dograđenom starom vrtiću u Budvi. Projekat TQ Plaza je, kao što znate, po mnogo čemu kontroverzan. Sada će, međutim, biti oplemenjen dječijim osmjesima i radošću, a meni je veliko zadovoljstvo što sam bio na čelu tima koji je vodio ovaj projekat. Smatram da je sada ovaj prostor dobio najbolju moguću namjenu i sa neizmjernim zadovoljstvom ga predajem na upotrebu onima koji će na stručan i odgovoran način brinuti o našim najmlađim sugrađanima”, istakao je Krapović.

Direktorica JPU "Ljubica V. Jovanović - Maše", Vera Šaranović izrazila je zadovoljstvo zbog otvaranja pete vaspitne jedinice ovog vrtića. Ona je rekla da su upisom 193 djece u novu vaspitnu jedinicu značajno rasterećeni kapaciteti budvanskog vrtića koji ukupno broji 1200 djece.

PR Služba ministarstva prosvjete