Manja slova Veća slova RSS

>

Kampanja „Zablistaću u vrtiću“ u Bijelom Polju

Kampanja „Zablistaću u vrtiću“ u Bijelom Polju
Datum objave: 18.05.2018 15:15 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Kampanja „Zablistaću u vrtiću“, koju Ministarstvo prosvjete sprovodi na Sjeveru s ciljem ukazivanja na značaj predškolskog obrazovanja i povećanja obuhvata djece, nakon Pljevalja, nastavljena je danas u Bijelom Polju. Na gradskom trgu, pred oko stotinu mališana i njihovih roditelja izvedena je interaktivna predstava Dječijeg pozorišta „Stanković“ iz Nikšića, koja na zabavan način ukazuje na važnost vrtića za razvoj djeteta i poziva roditelje da upišu djecu.

Da svako dijete treba vrtić i da je predškolsko obrazovanje ključno za njegov razvoj, poručila je i direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje Arijana Nikolić – Vučinić, koja se obratila tokom manifestacije.

PR Služba

Istakavši da su benefiti koje predškolsko obrazovanje pruža neprocjenjivi za dalji razvoj i školovanje, ona je pozvala roditelje da djeci pruže priliku da razvijaju svoje kognitivne vještine, sklapaju prijateljstva i socijalizuju se u okviru predškolskog obrazovanja.

Direktorica JPU „Dušo Basekić“ Ida Ćetković, iskoristila je priliku da roditeljima pojasni procedure upisa i da ih pozove da posjete vrtić i uvjere se u način i uslove rada bjelopoljskog vrtića.

PR Služba

U crnogorskim vrtićima trenutno boravi oko 21.000 mališana, a na Sjeveru je nakon kampanje „Svi u vrtić“, koju je uz podršku Ministarstva prosvjete sprovodio UNICEF, obuhvat predškolskim obrazovanjem povećan za 20 %.

Povećanju broja djece u predškolskom obrazovanju, u 15 crnogorskih opština doprinosi i rad interaktivnih službi vrtića koje dva puta sedmično, u trajanju od 2 do 3 sata, sistematski i organizovano rade sa djecom u udaljenim područjima.

PR Služba

Ministarstvo kontinuirano radi na proširenju kapaciteta predškolskih ustanova, kao i na poboljšanju uslova u postojećim. Iz pomenutog kredita CEB-a, vrijednog 17 miliona eura, izgrađena su dva vrtića u Podgorici, gdje će se graditi još dva, kao i po jedan u Pljevljima, Baru i Ulcinju. Takođe, raspisan je tender za izgradnju vrtića u Rožajama koji se finansira iz Kapitalnog budžeta, a radi se i na pronalaženju alternativnih prostora za proširenje kapaciteta ustanova.

Kampanja „Zablistaću u vrtiću“ se nastavlja na trgu u Rožajama 23. maja, sa početkom u 10 sati, dok će se u Plavu manifestacija održati 30. maja ispred Centra za kulturu.

PR Služba Ministarstva prosvjete