Manja slova Veća slova RSS

>

Počinje kampanja „Zablistaću u vrtiću“

Počinje kampanja „Zablistaću u vrtiću“
Datum objave: 16.05.2018 09:12 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Povodom početka upisa u vrtiće, Ministarstvo prosvjete pokrenulo je kampanju „Zablistaću u vrtiću“ koja će se sprovoditi u sjevernim opštinama: Pljevljima, Bijelom Polju, Rožajama i Plavu. U ovim opštinama će se, s ciljem animiranja djece i roditelja, na trgovima održati tematska predstava koja će na zabavan način ukazati na značaj predškolskog obrazovanja za razvoj djeteta, najavila je danas direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivo obrazovanje Arijana Nikolić – Vučinić.

Ona je rekla da kampanja počinje 17. maja u Pljevljima, gdje će sa početkom u 10 sati biti održana predstava Dječijeg pozorišta „Stanković“ iz Nikšića, a zatim će mališani koji već pohađaju vrtić pokazati šta su naučili kroz pjesmu i igru, dok će roditelji biti u prilici da dobiju sve potrebne informacije i posjete vrtić.

PR služba Ministarstva prosvjete

Vučinić-Nikolić se osvrnula i na kampanju koju je Ministarstvo sprovodilo u saradnji sa UNICEF-om, pod nazivom „Svi u vrtić“, nakon koje je upis djece na Sjeveru povećan za 20%.

Abela Popović, direktorica JPU „Eko bajka“ u Pljevljima, koja učestvuje u Kampanji, rekla je da je u Pljevljima već preko 60% djece obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem, čemu je doprinio rad interaktivnih službi u selima Odžak i Komini koje su organizovane u prošloj godini kao jedan od načina da se predškolsko obrazovanje približi djeci.

PR služba Ministarstva prosvjete

Komentarišući važnost predškolskog obrazovanja kroz svakodnevni rad s djecom, Ilhana Ećo, psihološkinja podgoričkog vrtića „Ljubica Popović“, naglasila je da je ono jedan od ključnih faktora za razvoj ličnosti u svim aspektima: kognitivnim, socijalnim i emocionalnim. Ona je saopštila da i „kroz ovaj nivo obrazovanja djeca usvajaju različita znanja i stiču iskustva koja ne bi mogla steći isključivo u kućnim uslovima, gdje o njima u odsustvu roditelja obično brinu bake i deke“.

PR služba Ministarstva prosvjete

Kao najbolji period za polazak djece u vrtić psihološkinja navodi treću godinu života, dok je adaptacija na novu sredinu individualna i umnogome zavisi od pripreme djeteta za vrtić.

Kampanja se nastavlja na gradskim trgovima u Bijelom Polju 18. maja, Rožajama 23. maja, dok će se u Plavu manifestacija održati 30. maja ispred Centra za kulturu.

PR Služba Ministarstva prosvjete