Manja slova Veća slova RSS

Zakon o slobodi vjeroispovijesti

>

Nikšićki vrtić lider u primjeni standarda u svim segmentima rada

Nikšićki vrtić lider u primjeni standarda u svim segmentima rada
Datum objave: 18.12.2017 14:49 | Autor: PR služba Ministarstva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


JPU “Dragan Kovačević” pedstavila je danas u nikšićkom Tehnopolisu standarde koji se primjenjuju u toj ustanovi, a koji pored HACCP-a obuhvataju i Sistem menadžmenta kvalitetom, kao i Sistem menadžmenta za zaštitu životne sredine, koji je uveden ove godine.

U uvodnim obraćanjima govorili su direktorica vrtića dr Radmila Backović i državni sekretar u Ministarstvu prosvjete Aleksandar Mitrović.

Backović je rekla da JPU „Dragan Kovačević“ u kontinuitetu radi na uvođenju standarda, kako u oblasti pedagogije, tako i optimizaciji uslova u kojima borave djeca, kvaliteta ishrane, preventivne zdravstvene zaštite i kvaliteta rada.

PR služba Ministarstva prosvjete

U tom smislu, uveden je Integrisani sistem menadžmenta za koji je 2015. godine Ustanova dobila i sertifikat. Backović je objasnila da ovaj sistem prati kvalitet rada svih službi unutar ustanove i predviđa da svako radi ono što mu je u opisu posla. Ovaj standard utvrđuje se neposrednim praćenjem vaspitno – obrazovnog rada, individualnog savjetodavnog rada sa djecom i analizom zadovoljstva korisnika.

Direktorica je naglasila da o značaju koji Ustanova pridaje očuvanju životne sredine govori uvođenje Sistema menadžmenta za zaštitu životne sredine čija će primjena uticati na smanjnje svih negativnih uticaja koji su prouzrokovani aktivnostima Vrtića.

Kada je riječ o bezbijednosti hrane, Backović je podsjetila da je JPU “Dragan Kovačević” prije četiri godine među prvima na Balkanu uvela HACCP sistem za kontrolu kvaliteta hrane.

“Pošto je ovaj segment rada veoma bitan riješili smo da bezbjednost ishrane u našoj Ustanovi podignemo viši nivo, te smo odlučili da uvedemo ISO 22000, koji se nadograđuje na već uvedeni HACCP sistem i omogućava maksimalnu bezbijednost hrane”.

Sistemski rad na povećanju obuhvata djece i trud koji kontinuirano ulaže Ustanova rezultirali su povećanim obuhvatom djece, te je sa 33% prije osam godina, danas obuhvat porastao na 54%, rekla je Backović.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvjete Aleksandar Mitrović pohvalio je rad JPU „Dragan Kovačević“ i rekao da ova ustanova danas ozbiljno stremi ka cilju da bude mjerilo kvaliteta i profesionalnosti u svim segmentima rada, u čijem je centru dijete, njegovo interesovanje i rano obrazovanje kao temelj daljeg razvoja.

On je naglasio da je povećanje obuhvata djece predškolskim obrazovanjem jedan od prioriteta Vlade Crne Gore, jer je rana edukacija od izuzetne važnosti.

PR služba Ministarstva prosvjete

“No, da bismo povećavali procenat obuhvata, moramo ozbiljno širiti kapacitete i prije svega raditi na uvođenju standarda. I dok na širenju kapaciteta zaista sprovodimo intenzivne aktivnosti, prije svega kroz kreditni aranžman sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope putem kojeg će biti izgrađeno ukupno sedam vrtića, potrebno je posebnu pažnju posvetiti funkcionisanju postojećih ustanova na način koji je primjeren svim evropskim, razvijenim zemljama.

On je rekao da upravo JPU “Dragan Kovačević” u kojoj trenutno boravi 2100 djece i 310 zaposlenih daje dobar primjer, što zasigurno nije lako, te utoliko standardi koja ova ustanova usvaja i postavlja drugima imaju veću težinu.

“Ona će biti jedan od svijetlih primjera koje će ostali pratiti i čija će iskustva sa zadovoljstvom usvajati. A to je baza za razvoj zdravog djeteta, koje će jednog dana postati veliki čovjek”, zaključio je Mitrović.

U nastavku događaja, beogradski prof.dr Radomir Radovanović predstavio je “Savremene sisteme menadžmenta kvalitetom kao osnovu uspešnog poslovanja”, prezentovan je kraći film o uvođenju standarda u JPU „Dragan Kovačević“, pri čemu su se obratile Jelena Marković, koordinator sistema i Andrijana Golubović nutricionista-dijetetičar.

Po završetku prezentacije, direktor Društva za sertifikaciju i nadzor sistema kvaliteta iz Beograda JUQS Aleksandar Đorđević dodijelilo je direktorici Backović sertifikat ISO 22000:2005 standard za upravljanje bezbednošću hrane.

PR Služba Ministarstva prosvjete