Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

НАЈАВА: Округли сто – подршка програмима раног раста и развоја

НАЈАВА: Округли сто – подршка програмима раног раста и развоја
Датум објаве: 23.11.2017 12:16 | Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Испис Штампај страницу


ЈУ Ресурсни центар за образовање и оспособљавање “1. јун” уз подршку Министарства просвјете и организације Саве тхе Цхилдрен организује округли сто 24. новембра у просторијама Центра, са почетком у 12 сати. Тема округлог стола је “Значај примјене ране интервенције, повезивање Ресурсног центра са васпитно-образовним установама и формирање Центра раног развоја".

Учесници округлог стола биће представници Министарства просвјете, ЈУ Ресурсни центар за образовање и оспособљавање “1. јун”, вртића и организације Саве тхе Цхилдрен.

Активности су дио Пројекта „Јачање социјалног укључивања – Једнако и квалитетно образовање за подршку успјешном развоју дјеце сјеверозападног Балкана 2016-2018”

Од марта 2017. године Саве тхе Цхилдрен је, у партнерству са Министарством просвјете осигурао је боље услове за примјену тросатних предшколских програма и интерактивних служби у циљу подршке раном учењу. Саве тхе Цхилдрен је опремио 12 васпитних група и 3 простора за центре за рани раст и развој у склопу ресурсних центара.

Посебно се радило на успостављању центара за рани раст и развој и капацитети ресурсних центара ставе у службу све дјеце предшколског узраста. Центри имају вишеструку димензију: служе за унапређење професионалних капацитета васпитача и васпитачица - путем радионица за израду и примјену дидактичког материјала, рад с дјецом са конкретним сметњама у развоју. Спроводе се тематске радионице за родитеље и општу јавност у вези са развојем дјетета предшколског узраста у одређеним областима: когниција, говор, физички развој, сензорна стимулација дјетета без обзира да ли се или не типично развија.

У складу са тим Ресурсни центар „1.јун“ је организовао радионице за наставнике предшколског васпитања и родитеље. Радионице за васпитаче организоване су на теме Препоруке за васпитаче за прилагођавање простора, активности, радног материјала за подстицање интелектуалног развоја и за сметње спектра аутизма. Након тога организоване су 4 радионице за родитеље. Прве двије радионице “Родитељство” и “Родно-сензитивно васпитање” организоване су у сарадњи са Ресурсним центром “Подгорица”, а након тога “Подстицање интелектуалног развоја” и “Подстицање говорно-језичког развоја”.

Овим активностима Саве тхе Цхилдрен директно подржава примјену Стратегије раног и предшколског васпитања и образовања и Стратегије инклузивног образовања у Црној Гори.