Manja slova Veća slova RSS

>

Otvoren novi prostor Đine Vrbice za preko 200 mališana: otvaranje prvi korak u adaptaciji postojećih prostora

Otvoren novi prostor Đine Vrbice za preko 200 mališana: otvaranje prvi korak u adaptaciji postojećih prostora
Datum objave: 31.10.2017 13:00 | Autor: PR služba Ministarstva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Adaptirane prostorije Resursnog centra Podgorica, koje će biti korišćene od strane Javne predškolske ustanove Đina Vrbica, svečano su otvorene danas i u njima će biti smješteno preko 200 mališana. Prostor je površine oko 380m2, a vrijednost radova na prilagođavanju potrebama predškolske ustanove je iznosila oko 40 000 eura. Prostor se sastoji od pet radnih soba, dva toaleta i jedne kuhinje i predstavlja samo prvi u nizu koraka na adaptaciji i prenamjeni postojećih objekata koji se ne koriste, te dogradnji postojećih vrtića.

Ministar prosvjete dr Damir Šehović je tokom otvaranja govorio o važnosti da se problem prebukiranosti rješava izgradnjom novih objekata, ali i dogradnjom ili adaptacijom već postojećih prostora. Projekat izgradnje sedam vrtića sa CEB-om vrijednosti 10 miliona eura je, kako je istakao ministar, najveći korak u rješavanju ovog pitanja.

Pored već izgrađenog vrtića u Zagoriču kapaciteta za 340 djece i trenutnih radova na vrtiću na Starom aerodromu sličnih kapaciteta, koji teku planiranom dinamikom i čiji se završetak očekuje u prvoj polovini naredne godine, početak izgradnje većine ostalih vrtića u okviru projekta sa CEB-om planiran je za narednu godinu, istakao je Šehović.

PR služba Ministarstva prosvjete

Ministar je ocijenio da moramo djeci pružiti pri¬li¬ku za ra¬no uče¬nje, s ob¬zi¬rom na ne¬mjer¬lji¬ve be¬ne¬fi¬te pred¬škol¬skog vas¬pi¬ta¬nja i obra¬zo¬va¬nja: ”Ona rečenica da je pogrešno obrazovano dijete izgubljeno dijete, postavlja pred nas ogromnu odgovornost: da ne izgubimo ni jedno. Ako svi budemo razumjeli da je to obaveza svih nas – institucija, roditelja, civiljnog sektora… siguran sam da ćemo u tome uspjeti”, zaključio je.

Direktor Javne predškolske ustanove Đina Vrbica Vuk Stanišić, poručio je prisutnima: “Vrtić koji danas otvaramo značajan je iz više razloga. Kao prvo, nalazi se na teritoriji mjesne zajednice Zabjelo, koja je do sada imala najveći problem prebukiranosti. Značajan je i zato što je riječ o prostoru za koji se neće plaćati zakup. Time on simbolizuje pravac djelovanja nove uprave ove predškolske ustanove ka eknomičnim, efikasnim i efektivnim rješenjima.

Na adaptaciji je radio čitav naš kolektiv vikendima, pa čak i noću, svako je radio ono što je znao i tako smo gradili timski duh koji će nam biti vjetar u leđa i za sve slične aktivnosti u budućnosti.

Ovo mjesto će biti jedan od kulturnih centara naše ustanove kroz koje ćemo, u saradnji sa Resursnim centrom, kulturnim manifestacijama promovisati i ideju inkluzivnog obrazovanja.”

Tokom događaja naglašen je značaj zalaganja Glavnog grada se se Đini Vrbici ustupi na adaptaciju i korišćenje i još jedan prostor u Staroj varoši.

Predškolsko obrazovanje socijalizuje, priprema za školu, uči zdravim navikama, te zato imamo obavezu više da dalje poboljšavamo uslove u kojima djeca borave, zaključeno je.

Svi no¬vi pro¬stor¬ni ka¬pa¬ci¬te¬ti ko¬ji su pla¬ni¬ra¬ni će stvo¬ri¬ti uslo¬ve za bo¬ra¬vak preko 1.600 dje¬ce.