Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

У васпитној јединици "Бамби“ у Никшићу отворена сензорна соба

У васпитној јединици "Бамби“ у Никшићу отворена сензорна соба
Датум објаве: 19.10.2017 15:49 | Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Испис Штампај страницу


У васпитној јединици "Бамби“ у Никшићу данас је отворена сензорна соба која ће помоћи дјеци са оштећењима слуха и вида, као и рехабилитацији дјеце с аутизмом. Соба је донација Турске агенције за међународну сарадњу и координацију „ТИКА“.

На свечаном отварању обратили су се генерална директорица Директората за предшколско и основно образовање и васпитање и образовање и васпитање лица са посебним образовним потребама Аријана Николић-Вучинић, директорица ЈПУ „Драган Ковачевић“ Радмила Бацковић, амбасадор Републике Турске у Црној Гори Њ.Е. Серхат Галип, координатор турске агенције за међународну сарадњу и координацију “ТИКА” у Црној Гори Ахмет Алтун.

ПР служба Министарства просвјете

Том приликом Николић-Вучинић је захвалила агенцији „ТИКА“ за бројне донације образовном систему. Она је нагласила да је опремање сензорне собе од великог значаја јер ће тиме бити подржана интеграција дјеце са сметњама у развоју и подстакнут развој њихових потенцијала.
„Министарство просвјете велику пажњу поклања дјеци са посебним образовним потребама, испуњењу и промоцији њихових могућности. Том приликом посебно указујемо и охрабрујемо њихову рану интеракцију са другом дјецом у редовном окружењу. Управо ова донација значајно ће допринијети остваривању нашег циља“, закључила је она.

 

Амбасадор Републике Турске у Црној Гори, Серхат Галип је изразио задовољство због донације васпитној јединици „Бамби“, вриједне око 20.000 еура и истакао да ће се Амбасада и у наредном периоду подржавати развојне и друге пројекте у Никшићу.

Координатор Турске агенције за сарадњу и координацију „ТИКА“ Ахмет Алтун рекао је да је аутизам присутан у свим крајевима свијета и да „ТИКА“ и Влада Турске желе да помогну образовно-васпитним институцијама у Црној Гори да за дјецу са посебним образовним потребама обезбиједе боље услове.

ПР служба Министарства просвјете

Директорица ЈПУ „Драган Ковачевић“ Радмила Бацковић истакла је да ова установа у свим својим васпитним јединицама пружа изузетне услове за боравак и образовање дјеце предшколског узраста, али да је управа увијек усмјерена на то да пружи додатне погодности дјеци којој је потребан посебан третман.

„Соба је сачињена од различитих елемената који стимулишу сва чула код дјеце, и што је најважније, изузетно је сигурна и корисна дјеци са оштећењем слуха и вида, а највећи значај има у рехабилитацији аутистичне дјеце“, објаснила је Бацковић.

Она је захавалила агенцији ТИКА и Амбасади Републике Турске на вриједној донацији.

Свечаности су присуствовали директори основних и средњих школа, као и градоначелник Општине Никшић Веселин Грбовић са сарадницима.

Раније данас, између ЈПУ "Драган Ковачевић" и ЈЗУ Дом здравља Никшић потписан је Споразум о сарадњи, којим је омогућено коришћење сензорне собе пацијентима Развојног центра за дјецу са сметњама у развоју.

ПР Служба Министарства просвјете