Manja slova Veća slova RSS

>

Obilježen Dan JPU “Dragan Kovačević” u Nikšiću: rano vaspitanje, obrazovanje i razvijanje sportskog duha ključ zdravog razvoja djeteta

Obilježen Dan JPU “Dragan Kovačević” u Nikšiću: rano vaspitanje, obrazovanje i razvijanje sportskog duha ključ zdravog razvoja djeteta
Datum objave: 30.05.2017 10:34 | Autor: PR služba Ministarstva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Manifestacijom pod nazivom “Danas imamo razloga za slavlje, al′ na prvom mjestu sport je djeco zdravlje” na stadionu FK “Sutjeska” u Nikšiću obilježen je Dan Javne predškolske ustanove “Dragan Kovačević”.

Svečanost su otvorili generalna direktorica Direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje i vaspitanje lica sa posebnim obrazovnim potrebama Arijana Nikolić – Vučinić, ministar sporta Nikola Janović i direktorica JPU “Dragan Kovačević” Radmila Backović.

Manifestacija je imala sportski karakter, a u njoj je učestvovalo oko 730 mališana predškolskog uzrasta koji borave u JPU “Dragan Kovačević”, kao i djeca iz Dnevnog centra i Sportsko rekreativnog društva “Specijalna olimpijada” Nikšić.

PR služba Ministarstva prosvjete

Generalna direktorica Direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje i vaspitanje lica sa posebnim obrazovnim potrebama Arijana Nikolić – Vučinić čestitala je Dan ustanova i rekla da je Ministarstvo prosvjete u prethodnom periodu posvetilo veliku pažnju povećanju obuhvata djece predškolskim vespitanjem i obrazovanjem, zbog značaja koje ono ima u ranom uzrastu svakog djeteta.

„Na prvom mjestu gradimo nove vrtiće, a u postojećim obezbjeđujemo bolje uslove za boravak djece. Takođe, Ministarstvo konstantno radi na promociji upisa djece u predškolske ustanove i ukazivanju na važnost uključenja djece u procese ranog učenja, kroz igru i druženje”, naglasila je Nikolić –Vučinić.

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog sportskog karaktera manifestacije i dodala da kroz sport djeca uče da budu sigurna, odgovorna, istrajna, lijepo komuniciraju, poštuju jedni druge.

Ministar sporta Nikola Janović je istakao da kao prvi ministar sporta u nezavisnoj Crnoj Gori ima obavezu da strateški utaba put da sva djeca već od malih nogu zakorače u svijet sporta, koji će kroz zabavu i učenje doprinijeti njihovom srećnom i pravilnom odrastanju.

„Da našu djecu navikavamo na fizičku aktivnost, da ih naučimo pravilnom držanju tijela, da im kroz igru uz pomoć raznih sportskih rekvizita i sprava podstaknemo želju za vježbanjem, da razviju svoje sposobnosti i otkrivaju nove, da im sveobuhvatnim programima kreiranim za predškolski uzrast omogućimo da, kroz različite avanture, na zabavan način savladaju ne samo osnove bazičnih sportova već i druge vještine“, poručio je Janović.

PR služba Ministarstva prosvjete

On je dodao da baveći se sportom, djeca od malih nogu razvijaju svijest o sebi i drugima, timskom radu, protivnicima, uče kako da pobijede i kako da prihvate poraz, ali i savladaju jednu od najvažnijih životnih lekcija - da druge granice ne postoje osim onih koje sami sebi postavimo.

Direktorica JPU „Dragan Kovačević“ Radmila Backović, rekla je da je Dan ove ustanove datum koji posebno inspiriše i budi jedinstvenu emociju, dan kada su mališani i zaposleni u Ustanovi u prilici da svima pokažu koliko je truda i rada uloženo u vaspitanje i obrazovanja djece, najvećeg bogatstva Nikšića.

JPU „Dragan Kovačević“ ovu manifestaciju, pored obilježavanja Dana ustanove, priredila je i povodom proslave Dana nezavisnosti i ispraćaja predškolaca. Manifestaciji je prisustvovao predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović sa saradnicima.