Manja slova Veća slova RSS

>

Održana obuka za rad šest interaktivnih službi za predškolsko obrazovanje na Sjeveru

Održana obuka za rad šest interaktivnih službi za predškolsko obrazovanje na Sjeveru
Datum objave: 03.03.2017 12:19 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


U skladu sa Programom „Podrška obuhvatu i kvalitetu predškolskog vaspitanja i obrazovanja“, 2. i 3. marta održan je Treći modul obuka za interaktivne službe, namijenjen predstavnicima šest vrtića na sjeveru Crne Gore u kojima se ove službe uspostavljaju: Šavniku, Plužinama, Kolašinu, Mojkovcu, Pljevljima i Žabljaku. Obuku je sprovela psihološkinja Itana Kovačević.

Interaktivne službe se organizuju pri predškolskim ustanovama i predstavljaju usluge namijenjene djeci koja žive u udaljenim seoskim područjima, u kojima ne postoji vaspitno-obazovna ustanova. Organizovane su tako da obučeni vaspitači/ce putem kućnih posjeta ili u lokalnom organizovanom prostoru, promovišu programe i aktivnosti koje se odnose na učenje i razvoj djeteta. Vaspitači/ce jednom sedmično, u trajanju od 2 do 3 sata, sistematski i organizovano rade sa djecom i porodicama na stimulisanju zdravog razvoja djeteta.

PR služba Ministarstva prosvjete

Vrtići u kojima se ove službe uspostavljaju, opremljeni su neophodnom didaktikom i bibliotekom igračaka, u kojima će roditelji i staratelji iz udaljenih seoskih područja moći besplatno da iznajmljuju igračke, knjige i ostale razvojno- stimulativne materijale, kako bi se podsticao sveobuhvatan razvoj djeteta kod kuće.

U dosadašnjem periodu održana su dva modula obuka u cilju procjene broja djece koja će biti obuhvaćena interaktivnim službama, te definisanja i određivanja lokacija za rad i osmišljavanja aktivnosti.

Uspostavljanje interaktivnih službi namijenjenih djeci u udaljenim i seoskim sredinama su jedan od načina na koji Ministarstvo prosvjete, u saradnji sa kancelarijom UNICEF-a u Crnoj Gori, radi na povećanju obuhvata djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem, prije svega na sjeveru Crne Gore.

PR služba Ministarstva prosvjete