Manja slova Veća slova RSS

>

Saopštenje: Održana obuka vaspitača za inkluziju djece kroz sport

Saopštenje: Održana obuka vaspitača za inkluziju djece kroz sport
Datum objave: 26.01.2017 13:05 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo prosvjete u saradnji sa NVO „Specijalna olimpijada“ počinje sa sprovođenjem pilot programa „Mladi sportisti“ u JPU „Đina Vrbica“, koji je namijenjen djeci uzrasta od 2. do 7. godine sa akcentom na djecu sa intelektualnim smetnjama.

Kako bi se program što uspješnije sproveo, 25. i 26. januara u hotelu Verde održana je obuka vaspitača JPU „Đina Vrbica“ koju su vodili međunarodni trener NVO „Specijalna olimpijada“ Mo Clark, kao i Kada Delić-Selimović.

Cilj treninga je da se kadar vrtića osposobi da u narednom periodu primijeni ovaj inkluzivni program koji se zasniva na tome da se fizičkom stimulacijom podstiče razvoj kognitivnih potencijala, socijalnog i emocionalnog aspekta ličnosti što omogućava lakše funkcionisanje u porodičnim aktivnosti, kao i aktivnostima u zajednici i školi.

U okviru programa „Mladi sportisti“ djeca uče kako da se igraju sa drugim osobama, da dijele, da se smjenjuju i prate uputstva. Ove vještine pomažu u uspostavljanju rutina, ritma, sigurnosti, međusobnih relacija, ali i primjerenog odnosa prema sebi.

Program „Mladi sportisti“ je lako primjenljiv i zabavan za sve. Može se sprovoditi kod kuće, u školi ili zajednici, a priprema djecu za fizičke aktivnosti, prijateljstva i sticanje znanja. Zahvaljujući njemu sva djeca, njihove porodice i osobe u zajednici postaju dio inkluzivnog programa.