Manja slova Veća slova RSS

Zakon o slobodi vjeroispovijesti

>

Saopštenje: Organizovan završni događaj projekta „Indeksom do inkluzivne kulture u obrazovno-vaspitnim ustanovama u Crnoj Gori“

Saopštenje: Organizovan završni događaj projekta „Indeksom do inkluzivne kulture u obrazovno-vaspitnim ustanovama u Crnoj Gori“
Datum objave: 15.11.2016 17:00 | Autor: PR služba Ministarstva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


U organizaciji Ministarstva prosvjete, Zavoda za školstvo i Save the children organizovan je završni događaj projekta „Indeksom do inkluzivne kulture u obrazovno-vaspitnim ustanovama u Crnoj Gori“. Razvoj inkluzivnog obrazovanja je jedan od definisanih prioriteta reforme obrazovanja u Crnoj Gori. Strategija inkluzivnog obrazovanja (2014-2018) određuje ciljeve i pravce razvoja inkluzivnog obrazovanja s namjerom da djeci omogući pristup obrazovanju, racionalno i operativno obezbijedi postizanje razvojnih i obrazovnih postignuća kroz individualizovanu, dodatnu podršku.

Ministarstvo prosvjete je prepoznalo potrebu da se u narednom periodu radi na tome da škole razviju inicijativu i autonomnost u primjeni inkluzivne školske politike i prakse, kao i da resursni centri budu stručna i savjetodavna podrška inkluzivnom obrazovanju, odnosno redovnim školama. Strategija inkluzivnog obrazovanja ukazuje da je neophodno i da se unaprijede kapaciteti škola sa posebnim odjeljenjima.

Generalna direktorica Direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje i vaspitanje lica sa posebnim obrazovnim potrebama Arijana Nikolić-Vučinić na završnom događaju istakla je da je projekat „Indeksom do inkluzivne kulture u obrazovno-vaspitnim ustanovama u Crnoj Gori“, koji je sproveden u saradnji sa organizacijom Save the children, pomogao da se ispuni niz mjera postavljenih Strategijom inkluzivnog obrazovanja.

PR služba Ministarstva prosvjete

„Kao prvo, Indeks inkluzivnosti je poslužio kao praktično uputstvo i putokaz kojim se postiže procjena postojećeg stanja u školi, kreira inkluzivni razvojni plan škole, implementiraju prioriteti i prate rezultati“, kazala je Nikolić- Vučinić. Ona je dodala da je Ministarstvo prosvjete radilo na tome da se ojačaju posebne ustanove za primjenu Indeksa inkluzivnosti tokom podrške redovnim školama. Takođe, počelo se sa realizacijom ideje o organizovanju škola sa posebnim odjeljenjima kao ekspozitura resursnih centara.

Na završnom događaju prisustvovalo je 150 predstavnika osnovnih škola iz Crne Gore kojima su predstavljeni rezultati projekta „Indeksom do inkluzivne kulture u obrazovno-vaspitnim ustanovama u Crnoj Gori“, odnosno promovisane nove uloge resursnih centara i škola sa posebnim odjeljenjima.

U okviru projekta formirani su timovi od predstavnika resursnih centara koji su posjetili škole – ekspoziture i upoznali ih sa misijom i vizijom, ulogom i podrškom svakog pojedinog resursnog centra. Škole – ekspoziture su realizovale prezentacije za lokalnu zajednicu u cilju širenja inkluzivnih principa u skladu sa potrebama djece.

Indeks inkluzivnosti će takođe naći svoje mjesto u okviru indikatora kvaliteta i inkluzivnost škole koje definišu i primjenjuju Zavod za školstvo i Centar za stručno obrazovanje. Za članove Odsjeka za praćenje kvaliteta nastave Zavoda za školstvo i savjetnike Centra za stručno obrazovanje organizovana je obuka za primjenu Indeksa inkluzivnosti. Oni su upoznati sa principima Indeksa inkluzivnosti i značajem njegove primjene i osnaženi za primjenu Indeksa kao dopunske alatke prilikom procjene i vrednovanja rada škola.

 

 

 

PR služba Ministarstva prosvjete