Manja slova Veća slova RSS

>

Saopstenje: Predstavnici obrazovnih ustanova Crne Gore na Međunarodnoj konferenciji „Šta nam djeca kažu?"

Saopstenje: Predstavnici obrazovnih ustanova Crne Gore na Međunarodnoj konferenciji „Šta nam djeca kažu?"
Datum objave: 22.09.2016 12:00 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Na Međunarodnoj konferenciji „Šta nam djeca kažu?" koja je održana u Beogradu, 20. i 21. septembra 2016. godine učestvovali su predstavnici obrazovnih ustanova Crne Gore.

U okviru regionalnog projekta „Partnerstvo za pomirenje kroz predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Evropi” (PRECEDE), koji u Crnoj Gori implementira NVO “Djeca prije svega” u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, učestvovalo je 26 predstavnika Crne Gore: predstavnici Ministarstava prosvjete, Zavoda za školstvo, Filozofskog fakulteta iz Nikšića, direktori i vaspitači javnih predškolskih ustanova iz Podgorice i Nikšića u kojima je program pilotiran, kao i predstavnici civilnog sektora. Nosilac projekta je NVO “Pomoć deci” iz Beograda u saradnji sa partnerskom organizacijama iz Crne Gore, Hrvatske, Albanije, Kosova i Sjeverne Irske i implementira se uz podršku Evropske komisije.

Projekat je imao za cilj generalno jačanje uticaja civilnog društva na izgradnju mira; pomirenje, socijalno uključivanje na Balkanu, kroz rad sa djecom, pri čemu je svrha projekta bila izgrađivanje i jačanje regionalne i nacionalnih mreža ustanova i organizacija koje se bave djecom (državne institucije, predškolske ustanove, fakulteti, instituti, NVO, pojedinci...).

Na Konferenciji je učestvovalo više od 200 učesnika iz država regiona i država Evropske unije. Učesnici na Međunarodnoj konferenciji su imali prilike da čuju eminentne stručnjake iz oblasti predškolskog vaspitanja djece, mirovnog obrazovanja i aktuelnih istraživanja i metodika u ovoj oblasti.

Crnogorski predškolski vaspitno-obrazovni sistem kao i saradnju na Projektu „Partnerstvo za pomirenje kroz predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Evropi” u ime Ministarstva prosvjete Crne Gore prezentovala je mr Branka Kankaraš, samostalna savjetnica.