Manja slova Veća slova RSS

Zakon o slobodi vjeroispovijesti

>

KAMPANJA SVI U VRTIĆ KROZ MUZIKU, PJESMU I PLES POZIVA DJECU NA SJEVERU DA SE UPIŠU U VRTIĆ

KAMPANJA SVI U VRTIĆ KROZ MUZIKU, PJESMU I PLES POZIVA DJECU NA SJEVERU DA SE UPIŠU U VRTIĆ
Datum objave: 14.06.2016 15:14 | Autor: PR služba Ministarstva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


U okviru nastavka kampanje „Svi u vrtić“, koju su pokrenuli UNICEF i Ministarstvo prosvjete, u srijedu 15. juna i četvrtak 16. juna, biće organizovani novi događaji za djecu i građane Pljevalja, Žabljaka, Šavnika i Plužina.

U srijedu, 15. juna, će građanima Šavnika (10.00-11.00) i Plužina (13.00-14.00) pjevati hor muzičke škole Vasa Pavić iz Podgorice kojeg vodi profesor Saša Barjaktarović. Nakon toga će djeca moći da se igraju u vrtiću na otvorenom koji organizuje NVO Pedagoški centar u saradnji sa lokalnim vrtićima i Odsjekom za predškolsko obrazovanje Filozofskog fakulteta u Nikšiću.

PR služba Ministarstva prosvjete

„Djeca jedva čekaju da se igraju u vrtiću na otvorenom i ne mogu da odluče gdje će prije, jer im nudimo veliki broj raznovrsnih igara i materijala za rad. Pravo nam je uživanje da se igramo sa njima. Svaki put nas pitaju kad ćemo opet doći, što nas raduje i govori nam da smo na pravom putu da ih zainteresujemo za upis u predškolsko obrazovanje“ ističe mr Marijana Blečić iz Pedagoškog centra.

Kampanja se u ovim gradovima (Šavnik 10.00-11.00 i Plužine 13.00-14.00 ) nastavlja već sjutradan, u četvrtak, 16. juna. Tada će, u istim terminima, pored igre u vrtiću na otvorenom, djeca imati priliku da uživaju u džez muzici koju sviraju učenici muzičke škole Vasa Pavić, a koje vode profesori Šule Jovović i Enes Tahirović.

Istog dana, 16. juna, Putujuće pozorište Svi u vrtić posjetiće Pljevlja (10.30-11.30) i Žabljak (13.30-14.30) i svu djecu pozvati da pohađaju predškolsko obrazovanje. U pitanju je autorski projekat koji potpisuje profesorica sa Fakulteta dramskih umjetnosti Sanja Garić, a predstavu izvode studenti FDU i poznati crnogorski glumci Branka Stanić, Slavko Kalezić, Katarina Krek, Kristina Stevovic, Karmen Bardak, Filip Đuretić i Maja Stojanović.

PR služba Ministarstva prosvjete

„Putujuće pozorište je brižljivo osmišljen projekat kome se jednako raduju i gost – trupa koja pristiže u određeno mjesto, i domaćin – stanovnici tog mjesta. Poenta je u tome da to nije samo predstava koju izvode glumci, sa jedne strane, publici, sa druge stane. Ne postoje odvojene strane, tj. ne postoji granica koja nas dijeli. Svi smo zajedno na tom prostoru i u toj predstavi. Trg na kome se nalazimo postaje zajednički teren za kreativni proces u kome svi učestvuju, a koji ima za cilj da budi zainteresovanost za predškolsko obrazovanje“ ističe Garić.
Podaci o upisu djece u predškolsko obrazovanje u Crnoj Gori pokazuju da je stopa upisa najniža na sjeveru zemlje, regionu u kojem postojeći vrtići imaju kapaciteta da prime još djece. Iz tog razloga, kampanja „Svi u vrtić“ sprovodi se, ove godine, u Kolašinu, Mojkovcu, Šavniku, Žabljaku, Plužinama i Pljevljima.

Kampanja je dio širih nastojanja Crne Gore da, uz podršku UNICEF-a, do 2020.godine, dostigne 100-procentni obuhvat predškolskim obrazovanjem djece od 3 do 6 godina.