Manja slova Veća slova RSS

>

KAMPANJA „SVI U VRTIĆ“ NASTAVLJA SE U PLJEVLJIMA, ŽABLJAKU, ŠAVNIKU, PLUŽINAMA, KOLAŠINU I MOJKOVCU

KAMPANJA „SVI U VRTIĆ“ NASTAVLJA SE U PLJEVLJIMA, ŽABLJAKU, ŠAVNIKU, PLUŽINAMA, KOLAŠINU I MOJKOVCU
Datum objave: 25.05.2016 15:51 | Autor: PR služba Ministarstva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


U četvrtak, 26. maja u okviru nastavka kampanje „Svi u vrtić“, koju su pokrenuli UNICEF i Ministarstvo prosvjete, u centru Pljevalja, Žabljaka, Šavnika i Plužina biće organizovane umjetničke i obrazovne manifestacije za roditelje i djecu predškolskog uzrasta kako bi se ukazalo na važnost predškolskog obrazovanja i povećao upis u predškolske ustanove.

Kampanja se nastavlja već idućeg dana, 27. maja, kada će u centru Mojkovca od 10.30 do 11.30 sati i Kolašina od 13.30 do 14.30 sati biti organizovane nove umjetničke i obrazovne manifestacije za djecu, roditelje i građane.

U četvrtak u Pljevljima od 10.30 do 11.30 sati i na Žabljaku od 13.30 do 14.30 sati djeca, roditelji i građani imaće priliku da uživaju u predstavi putujućeg pozorišta „Svi u vrtić“. Riječ je o autorskom projektu koji potpisuje profesorica Fakulteta dramskih umjetnosti Sanja Garić, a predstavu izvode studenti FDU i poznati crnogorski glumci Branka Stanić, Slavko Kalezić, Katarina Krek, Kristina Stevović, Karmen Bardak, Filip Đuretić i Maja Stojanović.

Istovremeno u Šavniku od 10 do 11 sati i Plužinama od 13 do 14 sati djeca i građani uživaće u plesnom performansu balerina iz JU Umjetnička škola za muziku i balet „Vasa Pavić“ koje vodi profesorica Viktorija Strugar.

U petak će djeca, roditelji i građani Kolašina i Mojkovca uživati u muzici koju će svirati džez orkestar JU umjetnička škola za muziku i balet „Vasa Pavić“ kojeg vode profesori Milorad Šule Jovović i Enes Tahirović.

U svim gradovima će lokalni vrtići u saradnji sa NVO Pedagoški centar i Filozofskim fakultetom – Odsjek za predškolsko obrazovanje, organizovati vrtić na otvorenom kako bi se djeca i roditelji upoznali sa učenjem kroz igru sa vršnjacima koje je karakteristično za vrtić i zainteresovali za upis u predškolsko obrazovanje.

UNICEF i Ministarstvo prosvjete su u martu 2015. godine pokrenuli kampanju "Svi u vrtić" u pet opština na sjeveru Crne Gore u kojima je obuhvat djece predškolskim obrazovanjem najniži u državi - u Bijelom Polju, Beranama, Rožaju, Plavu i Andrijevici. Prvi rezultati su obećavajući – 43% roditelja u ovim opštinama je reklo da ih je kampanja lično podstakla da upišu svoju djecu u vrtić, a upis u vrtiće u ovim opštinama povećao se do 25% u odnosu na prethodnu godinu. Druga faza ove kampanje sprovodi se od 10. maja 2016. godine u sjevernim opštinama sa najnižim stopama upisa u vrtić – Pljevljima, Žabljaku, Šavniku, Plužinama, Kolašinu i Mojkovcu.

Link za video o ključnim nalazima istraživanja o stavovima roditelja na sjeveru prema vrtićima sprovedenog u martu i aprilu 2016: https://youtu.be/Fc6_fchCwYE

Za više informacija kontaktirati:

Marijanu Blečić, NVO Pedagoški centar; 069 816 861; marijanab@pccg.co.me
Mariju Jovović, PR menadžerku Ministarstva prosvjete; 067 006 666; marija.jovovic@mps.gov.me
Jelenu Perović, savjetnicu za komunikacije UNICEF-a CG; 069 225 315; jperovic@unicef.org