Manja slova Veća slova RSS

>

Saopštenje: U Bijelom Polju održano predavanje u okviru projekta „Procjena i smanjenje radona u crnogorskim školama i vrtićima“

Saopštenje: U Bijelom Polju održano predavanje u okviru projekta „Procjena i smanjenje radona u crnogorskim školama i vrtićima“
Datum objave: 28.04.2016 11:47 | Autor: PR služba Ministarstva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Povodom realizacije nacionalnog projekta „Procjena i smanjenje radona u crnogorskim školama i vrtićima“ održano je predavanje i savjetovanje za direktore obrazovno-vaspitnih ustanova i profesore fizike i hemije sjeverne regije Crne Gore u Centru za kulturu u Bijelom Polju.

Na predavanju su govorili sekretar Ministarstva prosvjete Slobodan Filipović, direktor Zavoda za školstvo Radovan Popović i članovi ekspertskog tima koji realizuju ovaj projekat Marija Perović-Bogićević i Ranko Zekić.

Sekretar Ministarstva prosvjete Slobodan Filipović istakao je značaj ovog projekta i naglasio da je aktivno učešće direktora obrazovno-vaspitnih ustanova, nastavnog i vannastavnog osoblja ključno u cilju uspješne realizacije mjerenja radona.

Direktor Zavoda za školstvo Radovan Popović predstavio je načine informisanja nastavnog osoblja, roditelja i djece o ovom štetnom gasu.

PR menadžerka i članica ekspertskog tima Marija Perović-Bogićević je objasnila porijeklo i karakteristike prirodnog gasa radona, kao i zašto je mjerenje prisustva ovog gasa u obrazovno-vaspitnim ustanovama značajno i kakve posljedice po zdravlje ljudi može imati povećano prisustvo ovog gasa.

Perović-Bogićević je istakla ciljeve projekta kao i primjere dobre prakse zemalja Evrope i svijeta u rješavanju ovog problema. Naglasila je da projekat finansiraju Vlada Crne Gore i Međunarodna agencije za atomsku energiju.

Ranko Zekić, član ekspertskog tima je govorio o detektorima za mjerenje radona, o značajnoj ulozi osoblja obrazovno-vaspitnih ustanova u smislu očuvanja detektora što je glavni preduslov za uspješno realizovanje ovog projekta.

Takođe, on je naglasio da će biti održana i druga radionica, na kojoj će svi direktori i profesori fizike i hemije dobiti detektore, uputstva za njihovo postavljanje, kao i instrukcije o tome koje informacije u vezi sa objektima treba da prikupe i dostave ekspertskom timu.

Predavanje su organizovali Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Crnogorska akademija nauka i umjetnosti i Agencija za zaštitu životne sredine u saradnji sa Zavodom za školstvo.

PR služba Ministarstva prosvjete