Manja slova Veća slova RSS

>

Saopštenje: Počeo drugi modul obuka za interaktivne službe

Saopštenje: Počeo drugi modul obuka za interaktivne službe
Datum objave: 04.02.2016 15:46 | Autor: PR služba Ministarstva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


U okviru projekta “Interaktivne službe za rano i predškolsko obrazovanje“, koji uz podršku Kancelarije UNICEF-a u Crnoj Gori sprovodi Ministarstvo prosvjete, 4. i 5. febuara 2016. godine, održava se drugi modul obuka interaktivnih službi Andrijevice, Berana, Bijelog Polja, Danilovgrada, Plava i Rožaja, pri čemu će iskustva iz pilot faze uspostavljanja „Interaktivnih službi“ predstaviti vrtići iz Danilovgrada, Berana i Rožaja.

Kadar javnih predškolskih ustanova ovih opština već je završio prvi modul obuke u okviru koga su formirani interaktivni timovi koje čine direktor ili pomoćnik direktora ustanove, stručni saradnik i dva vaspitača. Interaktivni tomovi rade na procjeni broja djece koja će biti obuhvaćena ovim uslugama i definisanju i određivanju lokacija za rad.

PR služba Ministarstva prosvjete

Prvog dana obuke predstavnici svih šest javnih predškolskih ustanova razmijenili su iskustva u vezi sa do sada realizovanim aktivnostima i obuhvatom djece i ukazali na izazove i rješenja.

Polazeći od važnosti predškolskog obrazovanja Ministarstvo prosvjete je uz podršku Kancelarije UNICEF-a u Crnoj Gori pokrenulo kampanju „Svi u vrtić“ u okviru koje je sprovedeno inicijalno anketiranje roditelja koje je pokazalo da 49% porodica u kojima djeca ne idu u vrtić živi u ruralnim naseljima bez predškolske ustanove.

S obzirom na to da je ovakvo stanje najizraženije na sjeveru zemlje, projekat “Interaktivne službe za rano i predškolsko obrazovanje“ usmjeren je upravo na pružanje predškolskog vaspitanja i obrazovanja djeci iz seoskih područja u opštinama Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Danilovgrad, Plav i Rožaje, kojima su predškolske ustanove nedostupne.

U skladu sa Strategijom ranog i predškolskog vaspitanja i obrazovanja 2016-2020. posebno se teži tome da se svoj djeci predškolskog uzrasta u Crnoj Gori osigura najbolji mogući početak u životu kao preduslov za razvoj svih njihovih potencijala uključivanjem u predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

PR služba Ministarstva prosvjete