Manja slova Veća slova RSS

>

Saopštenje: Završen prvi modul obuke za Interaktivne službe

Saopštenje: Završen prvi modul obuke za Interaktivne službe
Datum objave: 25.12.2015 15:37 | Autor: PR služba Ministarstva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


U okviru projekta “Interaktivne službe za rano i predškolsko obrazovanje“, koji uz podršku kancelarije UNICEF-a u Crnoj Gori sprovodi Ministarstvo prosvjete, 24. i 25. decembra 2015. godine, održan je prvi modul obuke Interaktivnih službi u Andrijevici, Beranama, Bijelom Polju, Danilovgradu, Plavu i Rožajama sa ciljem procjene broja djece koja će biti obuhvaćena ovim uslugama i definisanja i određivanja lokacija za rad.

Polazeći od važnosti predškolskog obrazovanja, Ministarstvo prosvjete je uz podršku Kancelarije UNICEF-a u Crnoj Gori pokrenulo kampanju „Svi u vrtić“ u okviru koje je sprovedeno inicijalno anketiranje roditelja koje je pokazalo da 49% porodica u kojima djeca ne idu u vrtić živi u ruralnim naseljima bez predškolske ustanove.

PR služba Ministarstva prosvjete

S obzirom na to da je ovakvo stanje najizraženije na sjeveru zemlje, projekat “Interaktivne službe za rano i predškolsko obrazovanje“ usmjeren je upravo na pružanje predškolskog vaspitanja i obrazovanja djeci iz seoskih područja u opštinama Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Danilovgrad, Plav i Rožaje, kojima su predškolske ustanove nedostupne.

Kadar javnih predškolskih ustanova ovih opština završiće tri modula obuka, po akreditovanoj metodologiji. U okviru prvog modula obuke formirani su Interaktivni timovi koje čine direktor ili pomoćnik direktora ustanove, stručni saradnik i dva vaspitača koji će raditi na procjeni broja djece koja će biti obuhvaćena ovim uslugama i definisanja i određivanja lokacija za rad. Ustanove će biti opremljene neophodnim didaktičkim sredstvima.

U skladu sa Strategijom ranog i predškolskog vaspitanja i obrazovanja 2016-2020 posebno se teži tome da se svoj djeci predškolskog uzrasta u Crnoj Gori osigura najbolji mogući početak u životu kao preduslov za razvoj svih njihovih potencijala uključivanjem u predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

PR služba Ministarstva prosvjete