Manja slova Veća slova RSS

>

Saopštenje: U Rožajama predstavljena studija o ulaganju u rano obrazovanje djece

Saopštenje: U Rožajama predstavljena studija o ulaganju u rano obrazovanje djece
Datum objave: 20.05.2015 16:00 | Autor: PR

Ispis Štampaj stranicu


Direktorica Direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje u Ministarstvu prosvjete Arijana Nikolić – Vučinić, šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru, Bendžamin Perks i ambasadorka SAD u Crnoj Gori Margareta Ujehara posjetili su danas, 20. maja, Rožaje kako bi lokalnim zvaničnima predstavili studiju o ulaganju u rano obrazovanje djece i razgovarali o mogućnostima podizanja stope upisa u predškolsko obrazovanje u opštini sa najnižim obuhvatom djece u zemlji.

Posjeta je organizovana u sklopu kampanje „Svi u vrtić“ pokrenute od strane Ministarstva prosvjete i kancelarije UNICEF-a u Crnoj Gori, s obzirom na to da stopa upisa djece u vrtiće u Rožajama iznosi 10 odsto.

Ministarstvo prosvjete i UNICEF inicirali su izradu studije usmjerene na ispitivanje finanijskih i zakonskih načina kako se predškolsko obrazovanje može proširiti na što više djece, posebno one iz ugroženih i marginalizovanih grupa.

Studija ukazuje na potrebu da se razvije besplatan predškolski pripremni program koji traje tri sata, a koji bi trebalo da traje najmanje 10 mjeseci godišnje i pet dana u nedelji, tako da svako dijete dobije 600 sati predškolskog obrazovanja u toku godine.

Direktorica Direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje u Ministarstvu prosvjete, Arijana Nikolić -Vučinić kazala je da će Ministarstvo prosvjete raditi novu strategiju za predškolsko obrazovanje i vaspitanje za period 2016 – 2020 kojom će definisati ciljeve koji bi trebalo da se postignu, a krajnji cilj je 95 odsto djece u vrtićima.

Gospodin Bendžamin Perks, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori istakao je da predškolsko obrazovanje treba da bude u središtu nove generacije razvojnih ciljeva o kojima se trenutno pregovara i koji će biti nastavak Milenijumskih razvojnih ciljeva, a gdje će predškolsko obrazovanje biti glavni pokretač u borbi protiv siromaštva, kao i borbi protiv lošeg zdravlja, konflikata i drugih globalnih izazova koji se tiču razvoja i ljudskih prava.

Sa ciljem da se poveća stopa upisa djece u predškolske ustanove na sjeveru Crne Gore, UNICEF i Ministarstvo prosvjete pokrenuli su kampanju "Svi u vrtić!", koja će se sprovoditi u Bijelom Polju, Beranama, Rožajama, Plavu i Andrijevici, u gradovima u kojem postojeći vrtići imaju kapaciteta da prime još djece.

Poruka kampanje je da nema boljeg ulaganja koje neko društvo može da učini nego što je ulaganje u rano djetinjstvo djece od rođenja do uzrasta šest godina. Stoga su investicije u predškolsko obrazovanje među najisplativijima za unapređenje života pojedinca, ali i društva u cijelini.

 

PR Služba Ministarstva prosvjete