Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Кампања „ Сви у вртић“ у петак у Бијелом Пољу, Беранама, Рожајама и Андријевици

Датум објаве: 13.05.2015 14:35 | Аутор: ПР Служба

Испис Штампај страницу


У петак, 15. маја, у оквиру кампање „Сви у вртић“, коју су покренули УНИЦЕФ и Министарство просвјете, у пјешачкој зони у центру Рожаја и Берана од 11.00 до 12.00 сати, у центру Андријевице од 13.00 до 14.00 и у центру Бијелог Поља од 14.00 до 15.00 сати биће организовани умјетнички и образовни догађаји за родитеље и дјецу предшколског узраста како би се повећао упис у предшколско образовање.

Ови се догађаји организују у тијесној сарадњи са партнерима кампање – Умјетничком школом за музику и балет „Васа Павић“, НВО „Педагошки центар“, Филозофским факултетом – одсјеком за предшколско образовање, Електродистрибуцијом, општинама и локалним вртићима.
У петак ће дјеца, родитељи и грађани Бијелог Поља и Рожаја уживати у музици коју ће свирати дјечји оркестар музичке школе „Васа Павић“, којим диригује професорица Ирена Вуковић, а који је недавно освојио прво мјесто на државном такмичењу младих музичара и тиме постао најбољи оркестар свих основних и средњих музичких школа у Црној Гори.

Истовремено ће у Беранама и Плаву дјеца и родитељи уживати у у плесу балерина које припрема Викторија Стургар, балетски педагог из балетске школе „Васа Павић“ у Подгорици.

У свим градовима, биће организован и вртић на отвореном како би се дјеца и родитељи упознали са учењем кроз игру са вршњацима које је карактеристично за вртић и заинтересовали за упис у предшколско образовање.

Подаци о упису дјеце у вртиће у Црној Гори показују да је стопа уписа најнижа на сјеверу наше земље, региону у којем постојећи вртићи имају капацитета да приме још дјеце. Из тог разлога, кампања „Сви у вртић“ спроводи се у Бијелом Пољу, Беранама, Рожајама, Плаву и Андријевици.
Кључни налази истраживања спроведеног са родитељима дјеце старости 3-6 година која не иду у вртић, а живе на сјеверу Црне Горе показују да:

• Већина родитеља чија дјеца не иду у вртић, њих преко 60%, каже да није довољно информисана о раду предшколских установа;
• Највећи број родитеља чија дјеца не иду у вртић наводи да постоји неко код куће ко брине о дјетету;
• Сваки пети родитељ мисли да је примарна улога вртића да чува дјецу и пружи помоћ запосленим родитељима, те не препознаје кључни значај предшколског образовања за рани развој и учење вјештина које дијете не учи код куће;
• Чак једна четвртина родитеља сматра да дјеца треба да почну да уче тек кад крену у школу;
• Највећи број дјеце посједује лутке и лопте, док их најмање има пластелин или глину и књиге у којима су научне теме прилагођене дјеци.

Кампања „Сви у вртић“ почела је 31. марта, а до сада су јој се придружиле многе познате личности међу којима су Дубравка Дракић, Момчило Оташевић, Бојан Маровић, Нина Жижић, Марија Перовић, Драган Аџић, Анђела Булатовић, Мајда Мехмедовић, Владимир Гојковић, Тарик Хаџић, Саша Поповић, Вера Јоксимовић и други.

За више информација контактирати:

Иду Ћетковић
, директорицу вртића у Бијелом Пољу; 067 415 466; идацет@гмаил.цом
Решада Кардовића, директора вртића у Рожају; 067 539 419; вртицрозаје@т-цом.ме
Јована Коматину, директора вртића у Беранама; 067 411 806; коматинајово@т-цом.ме
Добрашина Лалевића, директора вртића у Андријевици; 067 524 215; добрасинл@гмаил.цом
Марију Јововић, ПР менаџерку Министарства просвјете; 067 006 666; марија.јововиц@мпс.гов.ме
Јелену Перовић, савјетницу за комуникације УНИЦЕФ-а ЦГ; 069 225 315; јперовиц@уницеф.орг

ПР Служба Министарства просвјете