Manja slova Veća slova RSS

>

Saopštenje: Objavljeni rezultati Državnog takmičenja učenika osnovnih i srednjih škola

Saopštenje: Objavljeni rezultati Državnog takmičenja učenika osnovnih i srednjih škola
Datum objave: 09.03.2017 16:10 | Autor: PR služba Ministarstva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Rezultati Državnog takmičenja koje je Ispitni centar organizovao na Ekonomskom fakultetu 25. februara za učenike osnovne i 26. februara za učenike srednje škole, kao i usmenog dijela iz stranih jezika, održanog 4. marta u Ispitnom centru, objavljeni su na sajtu Centra.

Na Državnom takmičenju učestvovalo je 452 osnovca i 253 srednjoškolca.

Učenici šestog i devetog razreda osnovne škole takmičili su se iz matematike, dok su se iz fizike, hemije, biologije, engleskog, ruskog, francuskog, italijanskog i njemačkog jezika takmičili samo učenici devetog razreda.

Učenici četvrtog razreda srednje škole takmičili su se iz matematike, fizike, hemije, biologije, programiranja, istorije i stranih jezika, dok su se iz geografije takmičili učenici trećeg razreda.

Škole su za takmičenje mogle prijaviti i učenike nižih razreda ukoliko su učenici dodatnim radom savladali predviđeni program i osvojili nagradu na školskom takmičenju.

Na usmenom dijelu iz stranih jezika učestvovalo je 10 najbolje plasiranih takmičara na pismenom dijelu takmičenja.

Učenici su se takmičili pod šiframa, a nakon pregledanja i ocjenjivanja testova, Ispitni centar je na web sajtu objavio sadržaj testova i rješenja svih zadataka, nakon čega su uslijedili preliminarni rezultati.

Konačni rezultati sadrže: šifru učenika, ime i prezime učenika, naziv škole koju učenik pohađa, naziv nastavnog predmeta iz kojeg se takmičio, ime mentora, broj bodova po svakom zadatku i ukupan broj bodova, kao i mjesto koje je učenik osvojio.

Najbolji matematičari u šestom razredu osnovne škole su Maša Bojić, JU OŠ „Sutjeska”, Podgorica sa osvojenim drugim mjestom i Isa Tahlović iz JU OŠ „Meksiko”, Bar koja se našla na trećem mjestu.

Najbolji matematičar devetog razreda je Kosta Vukićević iz JU OŠ „Štampar Makarije”, Podgorica koji je zauzeo prvo mjesto. Na drugom mjestu našao se Nikola Popović iz JU OŠ „Vladislav Ribnikar”, a treće mjesto podijelili su Matija Delić i Bojan Živković iz JU OŠ „Braća Labudović”, Nikšić.

Matija Pejović iz JU OŠ „Vuk Karadžić”, Podgorica pokazao je najbolje znanje iz fizike zauzevši treće mjesto, dok je iz hemije najbolja bila Ana Damjanović iz JU OŠ „Dušan Korać”, Bijelo Polje koja je zauzela drugo mjesto. Treće mjesto iz hemije osvojio je Petar Draganić iz JU OŠ „Luka Simonović”, Nikšić.

Najbolje znanje iz biologije među osnovcima pokazao je Dušan Vukčević iz JU OŠ „Blažo Jokov Orlandić” u Baru sa osvojenim prvim mjestom, dok su drugo mjesto podijelili Jovan Srbljanović iz JU OŠ „Oktoih”, Podgorica, Vasilije Tomić iz JU OŠ Braća Labudović”, Nikšić i Anel Perezić iz JU OŠ „Meksiko”, Bar.

Engleski jezik najbolje poznaju Petar Božović iz JU OŠ „Vuk Karadžić”, Berane i Milica Šaranović iz JU OŠ „Blažo Jokov Orlandić”, Bar, a treće mjesto podijelili su Staša Tadić iz JU OŠ „Oktoih”, Podgorica i Novak Jevrić iz JU OŠ „Pavle Rovinski”, Podgorica.

Francuskim jezikom najbolje je ovladala Ana Savović iz JU OŠ „Oktoih” u Podgorici, drugo mjesto pripalo je Jeleni Kalezić učenici JU OŠ „Radojica Perović”, Podgorica dok je treće mjesto zauzela Anastasija Rovčanin iz JU OŠ „Milorad Musa Burzan”, Podgorica.

U znanju italijanskog jezika među osnovcima najbolja je Sofija Bilodid iz JU OŠ „Anto Đedović” u Baru. Drugo mjesto osvojio je Andrija Martinović iz JU OŠ „Štampar Makarije”, Podgorica a treće mjesto su podijelili Gabrijela Carrassi iz JU OŠ „Jugoslavija”, Bar i Emil Mujić iz JU OŠ „Srbija”, Bar.

Prvo mjesto u poznavanju njemačkog jezika osvojila je Fationa Lajkić iz JU OŠ „Maršal Tito”, Ulcinj, drugo mjesto Muhamed Gorana takođe iz JU OŠ „Maršal Tito”, Ulcinj, a treće mjesto pripalo je Jasminu Kovačeviću iz JU OŠ „Đerđ Kastrioti Skenderbeg”, Bar.

Najbolji osnovci u poznavanju ruskog jezika su Elena Lopušina iz JU OŠ „Risto Ratković”, Bijelo Polje i Aleksandar Lalatović iz JU OŠ „Radoje Čizmović”, Nikšić, dok je treće mjesto zauzela Kristina Marković iz JU OŠ Risto Ratković”, Bijelo Polje.

Na nivou četvrtog razreda srednjih škola prvo mjesto u znanju matematike osvojio je Ognjen Đuković iz JU Gimnazija „Slobodan Škerović”, Podgorica, drugo mjesto su podijelili Marija Došljak iz JU Gimnazija „Panto Mališić”, Berane i Vladimir Bošković „JU Gimnazija „Stojan Cerović”, Nikšić.

Najbolji srednjoškolac u poznavanju fizike je Nikola Pižurica iz JU Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić”, Podgorica, a drugo mjesto pripalo je Marku Joksimoviću iz JU Gimnazija „Slobodan Škerović”, Podgorica.

Prvo mjesto iz hemije pripalo je Tijani Krezović iz JU Gimnazija „Tanasije Pejatović”, Pljevlja, drugo mjesto osvojio Pavle Vulanović iz JU Gimnazija „Stojan Cerović”, Nikšić, dok je treće mjesto zauzeo Danilo Petričević iz JU Gimnazija „Slobodan Škerović”, Podgorica.

Od srednjoškolaca engleski jezik najbolje poznaje Jelena Đurović iz JU Gimnazija „Slobodan Škerović”, Podgorica, dok su odmah iza nje, na drugom mjestu Predrag Marković iz JU Gimnazija „Tanasije Pejatović”, Pljevlja i Mia Miajilović iz JU Srednja mješovita škola „Danilo Kiš”, Budva.

Prvo mjesto u znanju francuskog jezika zauzela je Anđela Radonjić iz JU Gimnazija „Slobodan Škerović”, Podgorica, dok je drugo mjesto zauzeo Željko Mijušković iz JU Gimnazija „Stojan Cerović”, Nikšić i Jovana Čabarkapa iz JU Gimnazija „Slobodan Škerović”, Podgorica.

Itajilanskim jezikom od srednjoškolaca najbolje se služi Vladimir Vlahović iz JU Gimnazija „Slobodan Škerović”, Podgorica, drugo mjesto je zauzela Ana Martinović iz JU Gimnazija „Petar II Petrović Njegoš”, Danilovgrad, a treće Amila Lekić iz JU Gimnazija „25.maj”, Tuzi.

Njemački jezik najbolje poznaje Ajdina Metanoviq iz JU Srednja mješovita škola „Bratstvo – jedinstvo”, Ulcinj, drugo mjesto je zauzela Gordana Mihajlović iz JU Gimnazija „Panto Mališić” Berane, dok su treće mjesto podijelile Marina Luliq iz JU Srednja mješovita škola „Bratstvo – jedinstvo”, Ulcinj i Andrej Sjekloća iz JU Gimnazija „Niko Rolović”, Bar.

Najbolje znanje ruskog jezika pokazala je Ana Bojanić iz JU Gimnazija „Slobodan Škerović”, Podgorica. Drugo mjesto pripalo je Katarini Šćepanović iz JU Gimnazija „Petar II Petrović Njegoš”, Danilovgrad, a na trećem mjestu našli su se Irena Madžgalj iz JU Srednja stručna škola „Bijelo Polje”i Miodrag Manojlović iz JU Srednja građevinsko-geodetska škola „Inž. Marko Radević”, Podgorica.

Odlično poznavanje geografije pokazao je Veselin Baltić iz JU Gimnazija „Miloje Dobrašinović”, Bijelo Polje, drugo mjesto pripalo je Vladimiru Jovanoviću iz JU Srednja mješovita škola „Ivan Goran Kovačić”, Herceg Novi, a treće mjesto pripalo je Danku Femiću iz JU Gimnazija „Miloje Dobrašinović”, Bijelo Polje.

U znanju biologije najbolje rezultate je ostvarila Ana Marković iz JU Gimnazija „Tanasije Pejatović”, Pljevlja zauzevši treće mjesto.

Istoriju najbolje poznaje Mladen Delić iz JU Srednja mješovita škola „Vuksan Đukić”, Mojkovac sa osvojenim drugim mjestom, dok su treće mjesto podijelili Danilo Knežević i Milić Dujović iz JU Gimnazija „Tanasije Pejatović”, Pljevlja.

U programiranju je najbolje rezultate ostvario Miodrag Račić iz JU Gimnazija „Slobodan Škerović”, Podgorica.

Konačni rezultati Državnog takmičenja mogu se preuzeti na sajtu na sajtu Ispitnog centra http://www.iccg.co.me/1/index.php?lang=sr