Manja slova Veća slova RSS

>

CRNOGORSKE BABE I ĐEDOVI PORUČUJU: "SVI U VRTIĆ"

CRNOGORSKE BABE I ĐEDOVI PORUČUJU: "SVI U VRTIĆ"
Datum objave: 07.06.2016 15:54 | Autor: PR služba Ministarstva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


U utorak 7. juna, babe i đedovi iz Šavnika, Žabljaka i Pljevalja pridružili su se kampanji „Svi u vrtić“ i posjetili lokalne vrtiće, gdje su svoj djeci poručili da idu u vrtić.

U Crnoj Gori je najniža stopa upisa u vrtiće na sjeveru, gdje značajan procenat roditelja smatra da nema potrebe da dijete ide u vrtic ako ima ko da ga čuva kod kuće. Ovom prilikom, babe i đedovi iz Šavnika, Žabljaka i Pljevalja poručili su svoj djeci da, i pored druženja sa babom i đedom i roditeljima kod kuće, obavezno idu u vrtić.

PR služba Ministarstva prosvjete

„Baba i đed ih vole, ali to nije vrtić. Ovdje oni uče i druže se, svake sedmice nauče nešto novo, a posebno je važno što uče da dijele sa ostalom djecom,“ ističe Bosa Lazarević iz Šavnika, čija oba unuka idu u vrtić.
Sa njom je saglasna Rada Vemić sa Žabljaka, koja je danas posjetila vrtić u ovoj opštini: „Iako djecu mogu da čuvaju đed i baba, važno je da idu u vrtić, da se druže, da budu sa drugovima. Moja unuka od jeseni ide u vrtić. Voli da ide u vrtić i da se druži.“

PR služba Ministarstva prosvjete
Đorđije Aleksić iz Šavnika, čije obje unuke idu u vrtić, smatra da „baba i đed oće sve da im udovolje. U vrtić svako dijete treba da ide, jer tu puno dijete nauči, više nego s roditeljima i sa đedom i babom. Puno je bitno da se djeca druže u vrtiću, tu nauče puno pjesmica i fino ponašanje“.

Miloš Leković, đed sa Žabljaka, takođe smatra da je „vrtić ustanova koja pravilno vaspitava djecu, dok je kod đeda i babe drukčije. Mi im dozvoljavamo i ono što treba i što ne treba. U vrtiću se sve zna. Zna se kad je doručak , zna se kada se spava, a ti to dozvoliš, jer ti je unuče draže od đeteta.“

PR služba Ministarstva prosvjete

Milorad Stijepović, takođe đed sa Žabljaka, danas se pridružio kampanji Svi u vrtić i igrao sa djecom u vrtiću na Žabljaku i tom prilikom istakao da se „vrtić i đed i baba ne mogu se miješati. Ovo je prava stvar za djecu predškolskog uzrasta. Mnogo stvari ima zbog čega treba da su u vrtiću . Prvo da nauče da se druže, da nauče prve korake, da savladaju osnovne pojmove i da steknu osnovno obrazovanje, a to ne mogu niđe drugo.“

Kampanja „Svi u vrtić“ sprovodi se, ove godine, u Kolašinu, Mojkovcu, Šavniku, Žabljaku, Plužinama i Pljevljima, opštinama u kojima postojeći vrtići imaju kapaciteta da prime još djece.

Kampanja je dio širih nastojanja Crne Gore da, uz podršku UNICEF-a, do 2020.godine, dostigne 100-procentni obuhvat predškolskim obrazovanjem djece od 3 do 6 godina.