Manja slova Veća slova RSS

>

ŠEHOVIĆ: ŠKOLE DOBILE UPUTSTVO ZA OCJENJIVANJE, RODITELJI SAD PREKO APLIKACIJE MOGU DA PRATE OCJENE

ŠEHOVIĆ: ŠKOLE DOBILE UPUTSTVO ZA OCJENJIVANJE, RODITELJI SAD PREKO APLIKACIJE MOGU DA PRATE OCJENE
Datum objave: 02.05.2020 10:20 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


“Svim osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori poslato je uputstvo za ocjenjivanje sa jasnim instrukcijama u vezi sa izvođenjem ocjena za četvrti klasifikacioni period i konačnih ocjena, a u skladu sa realnom mogućnošću da se školska godina završi od kuće. Kako su djeca bila u klupama skoro tri tromjesečja, moguće je na racionalan način i uvažavajući situaciju, izvesti ocjenu, i to na principima podrške i pomoći učenicima. Ono što je novina, jeste da je sa Telekomom urađena i mobilna aplikacija Dnevnik putem koje će roditelji još lakše i preciznije moći da prate svaku promjenu u vezi sa školom, uključujući naravno svaku ocjenu koja bude unesena u dnevnik”. To je saopštio ministar prosvjete dr Damir Šehović povodom ocjenjivanja rada od kuće, istakavši da: “Poseban senzibilitet treba imati prema učenicima čije porodice žive u otežanim socio-ekonomskim uslovima i obrazovno nepodsticajnom okruženju”.

Kada je riječ o osnovnim školama, ključno usmjerenje jeste da se za ocjenu četvrtog klasifikacionog perioda odnosno tromjesečja, mora imati u vidu situacija, što znači da bi ocjena trebalo značajno da se oslanja na kreativnost, aktivnost, ažurnost i uključenost učenika u proces učenja od kuće, te njegov odnos prema radu. Takođe, dijete ne smije biti oštećeno, što ne znači poklanjanje ocjena već da, ukoliko nastavnik ima dilemu, ocjenu treba da izvede na način koji đaka neće dovesti u položaj nepovoljniji od zasluženog.

Osim toga, završna ocjena kod osnovaca, uzimajući u obzir činjenicu da se praćenje postignuća ne može izvršiti na standardni način, mora u velikom dijelu biti zasnovana na periodu prije obustave klasične nastave, te na učešću učenika u procesu učenja na daljinu nakon obustave nastave. Stoga zaključna ocjena ne bi, ukoliko je to realno i moguće, trebalo da bude niža od ocjena iz prethodnog perioda odnosno polugodišta i trećeg klasifikacionog perioda.

Takođe, potrebno je đacima, ukoliko nijesu zadovoljni, dati mogućnost da poprave ocjenu. Pismeni zadaci za četvrti klasifikacioni period odnosno četvrto tromjesečje se neće organizovati.

Kada je riječ o srednjim školama, Uputstva se takođe baziraju na sličnim principima, te na potrebi da se prati angažovanost učenika i da se ocjena izvodi na pedagoškim principima, uvažavajući realne okolnosti.

Kako je Šehović zaključio: “Prosvjetni radnici su još jednom pokazali da su temelj društva, te su upravo oni, svojim entuzijazmom i posvećenošću, održali sistem prosvjete i u ovim momentima. Nemam nikakve dileme oko toga da će tako biti do kraja, odnosno da će znati da odgovore zahtjevnom zadatku, a to je da pri ocjenjivanju uvažavaju okolnosti, razumiju i podrže učenike, a istovremeno budu realni i jednakih kriterijuma za sve”.

Uputstvo je rezultat rada ekspertskog tima sačinjenog od predstavnika Univerziteta, Udruženja pedagoga, Zavoda za školstvo i Ministarstva prosvjete.