Manja slova Veća slova RSS

>

Direktor škole „Dušan Obradović“ neće više obavljati tu funkciju

Direktor škole „Dušan Obradović“ neće više obavljati tu funkciju
Datum objave: 11.03.2020 13:25 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Direktor žabljačke škole „Dušan Obradović“ Zoran Vojinović, u kojoj se desio najnoviji slučaj vršnjačkog nasilja, neće više obavljati tu funkciju. Takvu odluku donijelo je Ministarstvo prosvjete na čelu sa ministrom Damirom Šehovićem, a nakon današnjeg sastanka Nacionalnog tima za borbu protiv vršnjačkog nasilja koji je formiran pri Ministarstvu.

Naime, nakon nedavnog slučaja vršnjačkog nasilja prema učeniku šestog razreda u toj školi, sama ustanova je preduzela određene mjere, nakon čega se dva puta sastao i Nacionalni tim za borbu protiv vršnjačkog nasilja, i razmatrao kompletnu dokumentaciju. Zaključak je da je, i pored sprovođenja niza mjera, bilo propusta u postupanju uprave Škole, a što je dovelo do neadekvatnog ishoda u ovom slučaju, odnosno premještaja djeteta u drugu školu. Nacionalni tim i Ministarstvo se nijesu oglašavali sa konkretnim informacijama ovim povodom do donošenja konačnog zaključka, a tako će biti i ubuduće, jer je cilj temeljan i objektivan pristup, koji neće biti ometan bilo kakvim pritiscima.

PR služba Ministarstva prosvjete

Borba sa vršnjačkim nasiljem je prioritet ovog ministarstva, koje očekuje isti takav pristup od škola, ali i svih drugih nadležnih resora u Vladi. Ministarstvo prosvjete je preuzelo svoj dio odgovornosti uspostavljanjem novog sistema borbe sa nasiljem, te cijenimo da svako ko jeste nadležan, a nije spreman da se potpuno uključi u borbu sa nasiljem, ne treba da preuzima odgovornost upravljanja javnom ustanovom.

Situacija u svim školama se i dalje detaljno prati, a naš princip rada ostaje jasan: škole i njihovi novoformirani timovi za borbu protiv nasilja su „prva linija odbrane“ i imaju jasnu obavezu, koju moraju preuzeti. Ukoliko se, analizom slučaja, utvrdi da nemaju volje ili kapaciteta za borbu sa problemom, Ministarstvo prosvjete i Nacionalni tim će nastaviti da preduzimaju mjere iz svoje nadležnosti.