Manja slova Veća slova RSS

>

Održan bazični trening „Školska medijacija“

Održan bazični trening „Školska medijacija“
Datum objave: 22.02.2020 15:08 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Shodno Memorandumu o saradnji, potpisanim sa Ministarstvom prosvjete dana 12. februara 2019.godine, i obavezama iz Programa razvoja alternativnog rješavanja sporova za 2019-2021, kao i na osnovu Programa za obuku nastavnika “Školska medijacija”, akreditovanom od strane Zavoda za školstvo u avgustu 2019.godine, Centar za posredovanje Crne Gore je organizovao četvorodnevni bazični trening o školskoj medijaciji. Trening je održan u periodu od 19. do 22. februara.

Treningu je prisustvovao 21 polaznik - profesori i stručni radnici podgoričkih osnovnih škola: „Pavle Rovinski" i "21.maj" i Gimnazije "Slobodan Škerović" .

Cilj bazičnog treninga je bio upoznavanje nastavnika sa pojmom školske medijacije, njenim načelima i prednostima za što uspješnije rješavanje eventalnih sukoba u školi; upoznavanje sa pojmom medijatora, njihovom ulogom i vještinama koje treba da posjeduju; upoznavanje sa fazama u postupku medijacije, načinom komunikacije i pisanjem sporazuma.

Tokom treninga učesnici su osim teorijskog dijela imali radionice i praktične vježbe s tim da je zadnjeg dana organizovanje polaganje uz simulaciju određene situacije sukoba u školi i rješavanje problema putem medijacije.

Treneri na bazičnom treningu su bile: Rajka Perović i Branka Kankaraš, medijatorke i treneri za medijaciju, kao i Marijana Bulatović Medenica, medijatorka.