Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

ШЕХОВИЋ: ИЗАБРАНО ИДЈЕНО РЈЕШЕЊЕ ШКОЛЕ У ТОЛОШИМА

ШЕХОВИЋ: ИЗАБРАНО ИДЈЕНО РЈЕШЕЊЕ ШКОЛЕ У ТОЛОШИМА
Датум објаве: 12.02.2020 15:15 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Жири за избор идејног рјешења нове основне школе у Толошима завршио је вредновање пристиглих 11 пријава и већином гласова одлучио да награда за најбоље идејно рјешење Школе буде додијељена ауторском тиму у саставу: Иван Јовићевић, Душан Ђуровић и Мина Гутовић. Награда износи 14 000 еура, а у наредним мјесецима радиће се на изради главног пројекта Школе, а потом и расписивању тендера за изградњу.

„Објекат ће бити капацитета за око 1 200 дјеце, површине преко 5 000 м2, а имаће и салу за физичко васпитање површине око 1 500 м2 са 360 мјеста на трибинама. Дакле, школски објекат биће укупне површине готово 7 000 м2, а биће вриједан преко 7 милиона еура“ рекао је овим поводом министар просвјете др Дамир Шеховић.

ПР служба Министарства просвјете

„Ријеч је не само о највећем основношколском објекту у Црној Гори већ, надамо се, и једном од најљепших. Захваљујући пуној посвећености Министарства просвјете и Владе у цјелини, најзад смо ушли у фазу реализације, те ћемо ефикасно радити на Главном пројекту, како бисмо били у прилици да што прије распишемо тендер за изградњу“, закључио је министар.

Што се самог школског објекта тиче, планирано је 15 матичних учионица за ђаке млађих разреда, 5 предметних и пет специјализованих учионица, информатичка учионица, као и фискултурна сала и друго.

ПР Служба

Такође, на Конкурсу су понуђене и идеје за фазу ИИ ове школе, уколико се некад у будућности отвори потреба за даљим ширењем капацитета. Друга фаза подразумијева још скоро 2 000 м2.

Жири је процијенио да је првонаграђени рад је, у највећој мјери, квалитетно испунио програмски задатак, да је објекат Школе и сале адекватно позициониран на парцели, али и да га је у одређеним сегментима потребно дорадити. Архитектонски склоп је оцијењен компактним и рационалним, а објекат је пројектован по принципима енергетске ефикасности.

Осим првонаграђеног рада, друга награда додијељена је тиму у саставу: Рифат Алихоџић, Бранко Рабреновић, Селма Булић и Елвира Музуровић. Трећа награда додијељена је тиму у саставу: Нађа Пејовић и Нина Ћулфић.

Два додатна рада су откупљена, а припадају ауторским тимовима: Бранислав Греговић, Младен Обреновић, Мина Костић и Петар Ћулафић, те Александар Ашанин, Иван Асановић, Филип Радојевић и Раде Живковић.