Manja slova Veća slova RSS

>

U školama obilježen Dan sigurnog interneta

U školama obilježen Dan sigurnog interneta
Datum objave: 11.02.2020 14:46 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Danas je u određenom broju crnogorskih osnovnih i srednjih škola kroz radionice i prezentacije za djecu, nastavnike i roditelje, obilježen Dan sigurnog interneta.

Cilj ove međunarodne akcije je promocija bezbjednog i odgovornog korišćenja interneta i savremenih tehnologija, sa posebnim fokusom na djecu i mlade širom svijeta.

Načelnica Odjeljenja za informaciono-komunikacione tehnologije Ministarstva prosvjete, Marina Matijević rekla je da obilježavanje Dana sigurnog interneta prilika da se učenici informišu i edukuju o tome kako da bezbjedno koriste internet i koji su izazovi s kojima se mogu susresti u sajber prostoru, te da je danas jedan školski čas bio posvećen ovoj temi.

PR služba

„Ministarstvo prosvjete je u proteklih devet godina sprovodilo aktivnosti koje su bile usmjerene na podizanje svijesti o značaju bezbjednog korišćenja tehnologije, a posebno interneta i edukaciju djece u cilju prepoznavanja rizika kojem mogu biti izloženi u sajber prostoru“, rekla je Matijević.
Kako je ocijenila, blagovremena i sistematska edukacija i prevencija sprovedena od nastavnika i stručnih saradnika trebalo bi da doprinese suzbijanju negativnih pojava kojima djeca mogu biti izložena u okruženju.
„Važno je da ukažemo djeci kako da prepoznaju opasnosti na koje mogu naići na Internetu, te na pravila kojih se moraju pridržavati prilikom korišćenja informacionih tehnologija“.

Ona je istakla da je od ove godine, kroz novi sistem evidentiranja slučajeva nasilja u školama u informacionom sistemu obrazovnih ustanova (MEIS), otvorena rubrika koja se tiče sajber nasilja, što će omoguićiti evidentiranje upravo ovakvih slučajeva.

Ona je podsjetila da je školama na raspolaganju veliki broj resursa na Školskom portalu posvećenih bezbjednosti djece na internetu. Između ostalog, na Portalu se mogu pronaći preporuke, uputstva, smjernice, istraživanja, tutorijali, TV emisije, aplikacije, kvizovi, priče, kao i linkovi za prijavu nelegalnog sadržaja ili sajber incidenta.