Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Расписан тендер за избор извођача радова на проширењу ОШ „Штампар Макарије“

Расписан тендер за избор извођача радова на проширењу ОШ „Штампар Макарије“
Датум објаве: 07.02.2020 13:21 | Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Испис Штампај страницу


Данас је расписан тендер за избор извођача радова на реконструкцији додатног школског објекта ОШ „Штампар Макарије“ који се налази у близини школе, а капацитета је за око 250 дјеце. Реконструкцију вриједну 220 000 еура, којом ће једна од највећих школа у Црној Гори значајно растеретити капацитете, финансирају Министарство просвјете и Амбасада НР Кина, од чега ће Амбасада издвојити 50 000 еура, а Министарство преостали износ од 170 000 еура.

Ријеч је о просторијама које се налазе прекопута Школе, а до којих се дошло сарадњом са Управом за имовину Црне Горе. На овај начин, Школа добија нови мањи школски објекат површине око 700м2, који ће садржати осам учионица, тоалете и остале пратеће садржаје, а који ће зеленим површинама и парковским стазама бити повезан са матичним објектом.

Додатно, ова школа добила је и простор од Министарства одбране од око 140 м2 за потребе продуженог боравка, чиме ће се додатно ослободити простор унутар матичног објекта Школе. Адаптација овог простора коштаће око 45 000 еура, а финансираће је Министарство просвјете у сарадњи са Главним градом. План је да оба простора буду стављена у функцију од септембра 2020. године.

На овај начин ОШ „Штампар Макарије“ добиће укупно око 850 м2 додатног простора и биће значајно растерећена. Ово је само дио активности и начин да се изађе у сусрет потребама за проширење капацитета школа у овом дијелу града, до изградње нових објеката.

У овом дијелу Подгорице, градиће се основна школа у Толошима, за коју је у току избор идејног рјешења, а у плану је градња школе и вртића у Цитy кварту, као и нове гимназије. Додатно, у току је тендер за избор извођача радова за вртић у Блоку ВИ вриједности 2 милиона еура, а у плану је и изградња школе на Забјелу, као и школе на Карабушком пољу. Такође, биће у цјелости реконструисана и у значајној мјери проширена два вртића, „Полетарац“ на Забјелу и вртић у Момишићима.

Министарство просвјете до изградње поменутих нових објеката, самостално или у сарадњи са партнерима ради на реконструкцијама и адаптацијама већ постојећих објеката, у циљу проширења капацитета.

Само у дијелу растерећења капацитета највећих градских школа, недавно је завршен идејни пројекат за проширење ОШ "Павле Ровински" на Старом аеродрому и слиједи израда главног пројекта. У претходне двије године дограђене су учионице у ОШ „Радојица Перовић“ вриједности око 200.000 еура, а адаптиран је и простор унутар ОШ „Сутјеска“, чиме су добијене још двије учионице, а вриједност инвестиције износила 30.000 еура.

ПР служба Министарства просвјете