Manja slova Veća slova RSS

>

RASPISAN KONKURS ZA IDEJNO RJEŠENJE ŠKOLE U TOLOŠIMA

RASPISAN KONKURS ZA IDEJNO RJEŠENJE ŠKOLE U TOLOŠIMA
Datum objave: 25.10.2019 13:15 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Konkurs za idejno arhitektonsko rješenje osnovne škole u Tološima raspisan je 23. oktobra, a trajaće do 21. januara naredne godine. Prema projekcijama, škola će biti vrijednosti ne manje od 7 miliona eura i ušla je u Kapitalni budžet. Objekat će biti kapaciteta za oko 1 200 djece, površine oko 5,5 hiljada m2, a imaće i salu za fizičko vaspitanje površine oko 1,4 hiljade m2.

Planirano je 15 matičnih učionica za đake mlađih razreda, 5 predmetnih i pet specijalizovanih učionica, informatička učionica, ali i fiskulturna sala i drugo. Maksimalna spratnost objekta je P+2. Napominjemo i da je Konkursom traženo i idejno rješenje za potencijalnu drugu fazu ovog objekta, kao bi postjala mogućnost za proširenje Škole, ukoliko u budućnosti bude potrebe i za time.

Kiterijumi na osnovu kojih će se vršiti ocjenjivanje su, između ostalog, arhitektonske vrijednosti, prostorni komfor, funkcionalnost, ekonomičnost, inovativnost, ali i odnos prema zaštiti, očuvanju i unapređenju kvaliteta životne sredine, održivo korišćenje prirodnih resursa, energetska efikasnost i korišćenje obnovljivih izvora energije.

Filip Grujić, načelnik Službe investicija u Ministarstvu prosvjete rekao je ovim povodom: “Drago mi je da smo sa kolegama iz Ministarstva održivog razvoja i turizma najzad u prilici da pokrenemo prvi zvanični korak u projektovanju i izgradnji ovog objekta. Naravno, čekaju nas procedure koje se moraju ispoštovati, ali cijenim da je već iza nas dio koji nam je uzeo najviše vremena. Naime, javnost mora znati da konkursima i pozivima za izgradnju nekog javnog objekta prethode višemjesečne pripreme, a tako je bilo i ovdje. Od potrebe da se donese pravilnik na temu konkursa za urbanističko-arhitektonska rješenja javnih objekata, pa nadalje. Zato mi je drago da smo ušli u fazu kada možemo da kažemo da naredne godine očekuje početak gradnje ove škole”, zaključio je Grujić.