Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

ПОЗИВ заинтересованим основним школама за учешће у реализацији пројекта „Квалитетно образовање за све“

Датум објаве: 18.10.2019 09:46 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Пројекат „Квалитетно образовање за све“ (Qуалитy Едуцатион фор Алл – Qуалитy ЕД Монтенегро) представља трогодишњу активност коју заједнички финансирају Европска унија и Савјет Европе, а у оквиру заједничког програма под називом „Хоризонтал Фацилитy фор Wестерн Балканс анд Туркеy – 2. фаза“. Програм реализује Одјељење за образовање Савјета Европе у сарадњи са Програмском канцеларијом ове организације у Подгорици.

Постојећа интервенција се надовезује на резултате претходног пројекта „Подстицање демократске културе у школама“ који је спроведен у периоду 2017 - 2019. година у партнерству са Министарством просвјете, Заводом за школство, 25 пилот школа, локалним заједницама и другим партнерима.

Нови пројекат има за циљ да промовише квалитетно образовање пружањем подршке школама и локалним заједницама у напорима на уклањању предрасуда и дискриминаторних приступа према осетљивим групама, као и превенцији насиља у школама. Активности ће се ослањати на Оквир компетенција за демократску културу Савјета Европе за у циљу пружања систематске подршке на два нивоа – школском, укључујући локалне заједнице као и на нивоу образовних политика.

Пројекат ће трајати 36 мјесеци, а реализује се у сарадњи са парнерима са претходног пројекта односно већ поменутим Министарством просвјете, Заводом за школство, 40 пилот школа (25 постојећих пилот школа уз додатак 15 нових основних школа), локалним заједницама и другим партнерима.

Школе које буду изабране за учешће у пројекту треба да промовишу концепт демократске и инклузивне културе у школи кроз наставне и ваннаставне садржаје, обуку запослених, успостављање праксе и активности којима се кроз пружање нових знања, вјештина и разумијевања, развијањем ставова и понашања ученика, како би могли да штите своја демократска права и преузму грађанску одговорност.

Комисија за избор нових 15 основних школа биће састављена од представника Министарства просвјете, Завода за школство, Савјета Европе и Делегације Европске уније у Црној Гори (у својству посматрача). У мрежи пилот школа, оформљеној за потребе претходног пројекта, углавном су партиципирале средње школе, па се избором искључиво основних школа повело рачуна о равномјерној заступљености једних и других школа. Додатних 15 пилот школа бираће се на основу критеријума који се налазе у прилогу овог позива.

Потребно је да школе, које су заинтересоване за учешће у пројекту, попуне формулар у прилогу и доставе пратећа документа: изјаве које потписује управа школе, запослени и савјет родитеља којима се исказује посвећеност унапређењу услова у школи са циљем стварања амбијента демократске и инклузивне културе како је то прокламовано циљевима пројекта: Школе такође морају исказати спремност за преношење примјера добре праксе и подршку другим школама у окружењу. Изјаве су у слободној форми, није прописан образац.

Рок за достављање пријавног формулара, пратеће изјаве, као и документа којима доказују је 1. новембар 2019. године на емаил адресу Едуцатион.подгорица@цое.инт. У наслову мејла потребно је да стоји: Пријава за учешће у реализацији пројекта „Квалитетно образовање за све“- [Назив школе].

Апплицатион форм.доцx

Селецтион цритериа.доцx