Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Шеховић примио државне прваке у роботици: Важна је оцјена, али и ваннаставне активности

Шеховић примио државне прваке у роботици: Важна је оцјена, али и ваннаставне активности
Датум објаве: 04.07.2019 12:58 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Министар просвјете др Дамир Шеховић примио је данас тим ученика ОШ “Павле Ровински” који је освојио прво мјесто на државном такмичењу у роботици и нашао се у друштву најбољих тимова свијета на међународном такмичењу у Либану, одржаном средином јуна.

Тим “Лего Планета” који чине ученици ВИ, ВИИИ и ИX разреда: Алекса Чапуновић, Марко Шћепановић, Дамир Бекташевић, Софија Милаковић, Блажо Радоман, Емир Шахмановић и Емма Реџепагић уз ментора Драгана Вучетића, професор физике и Весну Самарџић, помоћницу директорице у улози тренера екипе, након побједе на државном такмичењу у роботици “Лего лига” боравио је у Библосу у Либану гдје је учествовао на међународном такмичењу у роботици “Фирст Лего Леагуе” (ФЛЛ). На такмичењу се представило више од 30 земаља са 5 континената, овогодишња тема је била “У орбити”, а пројекат црногорског тима оцијењен је као одличан.

ПР служба Министарства просвјете

Министар је честитао ученицима и њиховим наставницима на постигнутом успјеху, истакавши да је веома значајно што је Црна Гора имала представнике на овако престижном такмичењу. Он је истакао да Министарство цијени сваки напор када су у питању ваннаставне активности.

ПР служба Министарства просвјете

“Важно је да у школи остварујете добре резултате и добијате добре оцјене, али не мање важне су и ваннаставне активности, а нарочито оне које развијају критичко размишљање и које подстичу на повезивање знања из више предмета, а роботика је свакако једна од таквих области. Стога ми је веома драго што смо били у прилици да скромно подржимо ваш одлазак на ово значајно такмичење”, рекао је министар и додао је реформом образовања подршка талнтованим ученицима утемељена на нивоу система кроз Фонд за квалитет и таленте.

 ПР служба Министарства просвјете

“Желећи да подстакнемо ученике да иду у том правцу, ми смо основали Фонд за квалитет и таленте, а циљ је да, не само новчано, већ и указивањем посебне пажње и уважавања, покажемо колико су овом друштву важни овакви ученици и наставници”, рекао је Шеховић.

ПР служба Министарства просвјете

Ученици су подијелили своје искуство из Либана, те истакли да су задовољни одличним оцјенама њиховог пројекта, а нарочито стеченим пријатељствима. Они су представили министру свој пројекат који је заснован на идеји да се направи летилица која ће очистити 18.000 сателита испаљених у нашу орбиту, од чега један дио и даље лебди у орбити као отпад или саталит који заправо ради. Према њиховој идеји, након прикупљања и компресовања отпад би се слао назад на планету Земљу, на којој би се рециклирао.

Такмичење “Фирст Лего Леагуе” је најбројније такмичење на свијету за дјецу, са акцентом на роботику у оквиру кога дјеца на забаван начин, кроз игру, стичу различита знања из математике, физике, информатике и логике, као и вјештине које ће им користити кроз живот.

ПР сужба Министарства просвјете