Manja slova Veća slova RSS

>

Realizovan prvi dio međunarodnog Projekta razmjene posjeta učenika - Zelenih diplomata

Realizovan prvi dio međunarodnog Projekta razmjene posjeta učenika - Zelenih diplomata
Datum objave: 14.06.2019 13:43 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Učenice šestog razreda OŠ "Njegoš" sa Cetinja, Kaja Krstićević i Maša Kasom, odabrane da budu Zelene diplomate, zajedno sa svojom nastavnicom biologije Jovanom Čavić dočekale su i ugostile Medison i Kristinu Keli, učenicu iz osnovne škole iz Birmingema - Velika Britanija i njenu majku.

Tri dana druženja, zajedničkih radionica na temu očuvanja životne sredine, obilazak prirodnih ljepota Crne Gore i upoređivanje prirode i stanja životne sredine u Crnoj Gori i Velikoj Britaniji, pokazala su svu ljepotu ovog projekta koji je podržan od strane Ministarstva prosvjete i koji bi trebalo da bude pokretački, inspirativan i da u godinama koje su pred nama zaživi i da se proširi učešćem, uključivanjem većeg broja učenika i škola.

Škola je, po ideji i na inicijativu Stivena Vajtheda, uspostavila saradnju sa školom iz Birmingema, a sve u cilju razmjene posjeta učenika.

Neprofitna organizacija Stivena Vajtheda, vizionara i kreativnog režisera, bavi se umjetnošću, vaspitanjem i ekologijom. Njegov rad se bazira na spajanju umjetnosti i ekologije kako bi se stvorili jedinstveni i inspirativni projekti. Društveno angažovana umjetnost je kulturni promoter koji će omogućiti promjenu ponašanja. Kolektivna kreativna praksa dovodi do veće empatije za rješavanje problema koji su proizveli odvajanje čovjeka od prirode.

U subotu, 8. juna, potpisana je i Povelja o saradnji između Osnovne škole "Njegoš'', NVO "Krug" (Veselin Jovićević) i organizacijama sa sjedištem u Velikoj Britaniji, Countershade c.i.c.- Sthepan Whitehead I Green Culture World Fundation (Vesna Sokolovska). Predviđena je saradnja na umjetničkom, obrazovno-vaspitnom i kulturnom polju rada.

Nakon što se završe formalnosti oko putovanja, učenice i nastavnica škola, trebalo bi da borave, u uzvratnoj posjeti, u Velikoj Britaniji od 3. do 7. jula 2019.godine.

Nakon što je u Ministarstvu kulture otvoren "Green Culture 8", od 3. do 11. juna 2019.godine, 13 multimedijalnih umjetnika iz Velike Britanije, Holandije, Amerike i Srbije držali su radionice sa učenicima iz Bara i učenicima iz OŠ "Njegoš"sa Cetinja, na temu Zelene kulture. Cetinje je bilo domaćin cijele manifestacije, a OŠ "Njegoš" je dočekala umjetnike, i koordinatore projekta i učenika iz Bara, kao i ustupila prostor za održavanje radionica.

Zelena kultura je platforma za razmjenu inovativnih, obrazovnih iskustava i mreže saradnika iz kulturnih sektora zapadnog Balkana. Platforma okuplja regionalne lidere i industrijske eksperte iz svih oblasti koji prihvataju globalnu agendu održivosti u svoju filozofiju i prenose svoje znanje široj javnosti kako bi podstakli akciju.

OŠ „Njegoš“
Cetinje