Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Шах се враћа у школе: Потписан Споразум са Европском шаховском унијом и Шаховским савезом ЦГ

Шах се враћа у школе: Потписан Споразум са Европском шаховском унијом и Шаховским савезом ЦГ
Датум објаве: 10.05.2019 15:11 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Министар просвјете др Дамир Шеховић потписао је данас Споразум о сарадњи са предсједником Европске шаховске уније (ЕЦУ), Зурабом Азмаипарашвилијем и предсједником Шаховског савеза Црне Горе, Јованом Миловићем, а циљ је популаризација шаха међу ученицима основних школа, с циљем јачања интелектуалних, културних и спортских капацитета, при чему ће школама бити обезбијеђена шаховска опрема и реквизити за обављање спортских такмичења у шаху.

Министар Шеховић је овом приликом рекао да Министарство просвјете подржава пројекте који подстичу интелектуални развој дјеце, а шах је засигурно спорт који наводи на размишљање, вјежба истрајност и буди самокритичност.

ПР служба Министарства просвјете

Према његовим ријечима, у наредном периоду шах ће се у школама популаризовати кроз ваннаставне активности, а сва потребна опрема биће обезбијеђена.

Он је изразио захвалност потписиницима споразума због спремности да кроз логистичку и техничку подршку подстичу овако корисну активност у школама, као и увјерење да ће ученици у Црној Гори у времену које долази бити много заинтересованији за шах.

ПР служба Министарства просвјете

Господин Азмаипарашвили је истакао да је ЕЦУ овакав споразум потписала са још неким земљама у региону, као и да се шах на овај или сличан начин изучава у многим земљама Европске уније на основу препоруке Европског парламента, који је шах оцијенио корисним за развој дјеце.

Како је рекао, Европска шаховска унија ће школама у Црној Гори обезбиједити неопходну шаховску опрему и реквизите за обављање спортских такмичења у шаху, чланску карту Фиде ИД, подржати обуку за наставнике на такмичењима у шаху и савјетовање о употреби шаховског образовног материјала.

Предсједник Шаховског савеза Црне Горе Јован Миловић нагласио је да ће на основу Споразума Шаховски савез Црне Горе омогућити регистрацију играча-шахиста у постојећим клубовима и обезбједити им шаховске реквизите, сертификовати успјешне играче-шахисте који се такмиче на спортским такмичењима на школском, општинском и националном нивоу и обезбједити суђење на националним такмичењима. Он је оцијенио је да је едукативна улога шаха важна, те изразио увјерење да ће овај пројекат допринијети популаризацији шаха у Црној Гори.

ПР Служба Министарства просвјете