Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Шеховић на конференцији о интернет насиљу: ако прибјегнете насиљу нијесте доминантни, већ слаби

Шеховић на конференцији о интернет насиљу: ако прибјегнете насиљу нијесте доминантни, већ слаби
Датум објаве: 23.04.2019 13:18 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


„Бити насилник, у било ком облику, није добро, није популарно, не показује доминацију и не показује снагу. Насиље над вршњацима не показује ништа, до вашу немоћ да на други начин комуницирате са другима. Дакле, јако нам је важно да ову просторју напустите разумијевајући чињеницу да нијесте јачи ако прибјегавате насиљу, већ напротив. Показујете да немате довољно снаге и аргумената да другачије заступате своје интересе и своје вриједности“, тако је министар просвјете др Дамир Шеховић отворио данашњу конференцију „Насиље је за слабе“. Конференцију организује Бизнис академија „Вијести“ уз програмску подршку Министарства просвјете и Министарства јавне управе.

ПР служба Министарства просвјете
На конференцији је говорила и министарка Сузана Прибиловић, која је поручила: „Одрасли понекад превише брину и „држе лекције“, али треба да будете свјесни сваког тренутка вашег боравка у дигиталном свијету да нико нема право да вас угрожава на интернету. Сваки и најмањи чин насиља је кажњив, а институције су ту да вас заштите.

Наш ЦИРТ - Дирекција за информатичку безбједност и одговор на компјутерске инциденте у оквиру Министарства јавне управе, свакодневно прима пријаве инцидената разних облика и врши евиденцију пријављених. Зато вас позивам да све узнемирујуће догађаје на интернету пријавите званичном тијелу - ЦИРТУ-у, али и Управи полиције, јер свако пријављивање, осим ваше личне заштите, интернет чини безбједнијим мјестом и за све друге кориснике.“

У току Конференције, Шеховић је нагласио и да: „Увијек је било и биће насилника. Њима ће се држава бавити, како интервенцијом, тако и откривањем и утицајем на извор њиховог проблема. Јер, како смо рекли на почетку, насиље и агресија увијек јесу израз немоћи и проблема.

ПР служба

Жртва, са друге стране, је израз који не волим, и који никако не желим да употребљавам уз било кога, а посебно не уз младост. Зато дјелајте паметно, водите рачуна о свом понашању како никад не би били злоупотријебљени, и знајте како да реагујете уколико се нађете у незгодној позицији. Другим ријечима, никад не прихватајте епитет жртве.

И, подједнако важно: у односима са другима, будите неко ко има интегритет. То неће бити лако, али ћете без изузетка на крају знати да сте учинили оно што је исправно“.

Догађај има за циљ подизање свијести младих о вршњачком насиљу, са акцентом на интернет насиље. Конференција је била подијељена у два панела: први се односио на начине превенције и заштите на техничком нивоу, а у другом се, из угла психолога и младих, говорити о томе како се суочавати са евентуалним проблемима ове врсте.

На Конференцији су говорили: Марина Матијевић, Министарство просвјете – Како вас штитимо и како да се сами заштитите; Јакша Бацковић – МУП, Самир Ораховац Дирекција за заштиту од рачунарских и безбједоносних инцидената на интернету МЈУ: Како до нас и колико се може помоћи; Тамара Милић, психолог у Министарству просвјете – Разобличавање: профил насилника и како да ви не будете жртва; Зорица Минић, психолог - Како се поставити ако вас ипак узнемиравају на интернету; Варја Вукчевић, Унија средњошколаца – Онлине насиље кроз призму младих: нема разлога за страх и стид.